Početna - IZDVOJENO - Trgovački lanci u svim članicama EU uskoro bi mogli donirati višak hrane dobrotvornim udrugama?
siromastvo

Trgovački lanci u svim članicama EU uskoro bi mogli donirati višak hrane dobrotvornim udrugama?

Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici donio rezoluciju kojom traže da svaka od zemalja članica EU potakne trgovačke lance da doniraju višak hrane dobrotvornim udrugama.

Time bi francuski zakon, kojim je zabranjeno bacanje hrane u otpad, bio preslikan na razini Unije. Podsjećamo, francuski parlament je krajem svibnja jednoglasno izglasao zakon po kojem će veliki supermarketi morati donirati viškove hrane u humanitarne svrhe, umjesto da je uništavaju kemijskim procesima kakva je dosad bila praksa.

Početkom lipnja je u Hrvatskoj izglasan zakon o poljoprivredi kojim se regulira doniranje viškova hrane. Do sad je najveći problem bio plaćanje PDV-a na donacije, pa je to predstavljalo relativno visok trošaka trgovcima koji su htjeli donirati hranu.

Kako stoji u priopćenju koje je objavljeno na stranicama Ministarstva poljoprivrede, očekuje se donošenje pravilnika kojim će biti propisano kakva hrana i na koji način može biti donirana. „O bacanju hrane i ne mogućnosti doniranja nekoliko puta smo razgovarali i na Vijeću ministara. Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane, jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće samo u EU što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem. Na razini EU ne postoji jedinstvena uredba koja regulira ovo područje, već je reguliranje prepušteno nacionalnom zakonodavstvu“, kazao je tom prilikom ministar Jakovina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije – 3. kolovoza 2021.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u Centru Gervais sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH Na temelju članka 31. Statuta Grada Opatije ...