Početna - IZDVOJENO - Tri su moguće lokacije za novu opatijsku policijsku postaju, ali samo jedna ima preporuku

Tri su moguće lokacije za novu opatijsku policijsku postaju, ali samo jedna ima preporuku

Hoće li Opatija u nadolazećim godinama ostati bez policijske postaje? To je tema koja je u proteklih nekoliko mjeseci aktualizirana nakon što je iz Ministarstva unutarnjih poslova stigla obavijest Gradu Opatiji da su osigurana sredstva za izgradnju potpuno nove policijske postaje, no ostao je problem nove lokacije.

MUP idealnom lokacijom smatra teren na području Tošine, koji je prije bio namijenjen izgradnji novog vrtića, a koji se ovih dana dovršava na drugoj strani Opatije, te su bili spremni zamijeniti taj teren s jednako vrijednim državnim zemljištem i uskoro krenuti s gradnjom nove moderne postaje.

No, tada se ipak umiješala lokalna politika. Jedan manji broj stanovnika Tošine glasno se usprotivio izgradnji postaje na toj lokaciji te su kroz neke svoje predstavnike u Gradskom vijeću ipak uspjeli barem privremeno zaustaviti pokretanje procedure izgradnje postaje na toj lokaciji te je napravljena analiza drugih lokacija na području Grada Opatije.

Spomenutom analizom utvrđeno je kako postoje tri potencijalne lokacije za novu policijsku postaju, ali samo jedna od njih dobila je preporuku Instituta IGH. Radi se, naravno, o lokaciji na Tošini koja je i jedina MUP-u zanimljiva.

Druge dvije lokacije su također na obližnjem području. Jedna od njih je nepunih stotinjak metara dalje na drugoj strani Tošine u blizini nekadašnjeg Kvarner Expressa, a druga je Črnikovica – sklonište na Voloskom, između Ulica Ivana Poščića i Ivana Matetića Ronjgova. No, kako je na ovoj lokaciji sklonište i dječje igralište manje je pogodna za lokaciju zgrade policijske postaje, ocijenjeno je u studiji IGH.

“Studija iznalaženja mogućnosti smještaja nove policijske postaje koju je za Grad Opatiju izradio IGH, u sklopu Izmjena i dopuna UPU Opatija, razmatrala je osam ponuđenih lokacija na području Opatije. Od njih, uvjete za izgradnju zadovoljavaju tri lokacije. No, jedino lokacija na Tošini, koja se nalazi nedaleko Vage, ima preporuku od strane IGH jer zadovoljava sve potrebne uvjete. Po konfiguraciji terena, pristupu i smještaju pogodna je za planiranu policijsku postaju te se preporučuje za njenu izgradnju. Parcela je to od 6000 metara četvornih u vlasništvu Grada Opatije, udaljenost od centra je 2,8 kilometara, a pristup parceli moguć je s Nove ceste, Ulice Ivana Poščića i Ulice Giuseppea Verdija”, poručila je za Fiuman nova glasnogovornica Grada Opatije, Ljiljana Vidmar Erjavec.

Podsjetimo, ukoliko Gradsko vijeće Grada Opatije ne usuglasi s MUP-om novu lokaciju, Opatija će gotovo sigurno ostati bez policijske postaje koja bi se zatim najvjerojatnije preselila u Matulje, gdje im se navodno već nudi teren za izgradnju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Riječki judaši osvojili pet medalja na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete i mlađe seniore

Na Prvenstvu Hrvatske u judu održanom u Splitu nastupilo je 204 natjecatelja u mlađim kadetima, te 123 natjecatelja u mlađim ...