Početna - IZDVOJENO - Turistički rekord: Ove ćemo godine od turizma zaraditi 7,8 milijardi eura, čak 400 milijuna više nego lani!
dunrovnik 2
web

Turistički rekord: Ove ćemo godine od turizma zaraditi 7,8 milijardi eura, čak 400 milijuna više nego lani!

Očekivanja da bi ovo mogla biti rekordna godina u turizmu, brojke su konačno i potvrdile. U srpnju je, prema podacima turističkih zajednica, broj turista na Jadran i u Zagrebu povećan za 11 posto, a broj noćenja rastao za devet posto. U sedam mjeseci, pak, turista je bilo devet posto više, a noćenja sedam posto.

– Dobri rezultati predsezone, kao i dobra najava posezone dokaz su da program Hrvatska 365 daje rezultate te da Hrvatska sigurno produljuje sezonu – izjavio je vrlo zadovoljni ministar turizma Darko Lorencin. Prema njegovu mišljenju, sada možemo očekivati i “financijske efekte” koji će se približiti razini od osam milijardi eura. Dosadašnji rekord držala je 2008. s prihodima od 7,46 milijardi eura, dok je lani turizam donio 7,4 milijarde eura.

Da bi ova godina mogla biti rekordna i po prihodima, slažu se i analitičari. Prema procjeni Hypo Alpe Adria banke, oni bi mogli iznositi 7,8 milijardi eura, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od šest posto. Pritom navode kako hrvatskom turizmu ide u prilog činjenica da se turisti preusmjeravaju iz krizom zahvaćenih mediteranskih destinacija, poput Grčke i sjeverne Afrike, prema sigurnom utočištu kao što je Jadran. Ministar Lorencin vjeruje da će do 2020. Hrvatska biti “jedna od dvadeset turistički najkonkurentnijih destinacija na svijetu”.

Pored izvoza turističkih usluga, podaci govore da je po solidnim stopama nastavlja rasti i izvoz robe. U prvih pet mjeseci, pokazuju podaci DZS-a, ostvaren je rast od 10,7 posto. Hoće li ti pozitivni ekonomski pokazatelji rezultirati i većim rastom BDP-a nego što se očekivalo? Zrinka Živković Matijević, analitičarka RBA, kaže oni su u toj banci već u prošlom tromjesečju digli procjenu sa stagnacije na 0,5 posto zahvaljujući boljim ekonomskim pokazateljima, ali neće je mijenjati zbog najnovijih brojki.

– Definitivno, turizam će pridonijeti ekonomskoj aktivnosti u smislu izvoza usluga, a posredno će pozitivno utjecati i na osobnu potrošnju. Ako rezultat bude iznad očekivanih, imat ćemo pozitivni rizik da promijenimo projekcije prema gore. No, teško je reći hoće li se to doista i materijalizirati – ističe Z. Živković Matijević.

Analiza koju su radili analitičari RBA pokazuje da je u prvoj polovici godine bilo 23 posto više noćenja nego u isto vrijeme 2008., a broj dolazaka turista povećan je za čak 30 posto. To pokazuje da se predsezona značajno popravila, ali prihodi nisu povećani. U vrijeme krize, objašnjava analitičarka, turisti su racionalizirali potrošnju.

Usto, veliko je pitanje koliko će povećanih prihoda statistika doista zahvatiti, a koliko će ostati u sivoj ekonomiji. Podaci o trgovini na malo i PDV-u koji država ubire u ljetnim mjesecima ne djeljuju baš obećavajuće. U lipnju je maloprodaja rasla sporije nego prethodnih mjeseci, tek 0,9 posto. Također, brojke Ministarstva financija pokazuju da je usporio i rast prihoda od PDV-a: u lipnju i srpnju povećani su tek oko 1,5 posto.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...