Početna - IZDVOJENO - Tužiteljstvo potvrdilo teške optužbe protiv liječnika KBC-a Rijeka dr. Eškinje
kbcrijeka
web

Tužiteljstvo potvrdilo teške optužbe protiv liječnika KBC-a Rijeka dr. Eškinje

Pravomoćna je postala optužnica da je Neven Eškinja liječnik, specijalist neurokirurg prije tri godine dijelom nesavjesno postupajući  prouzročio smrt  Ivana Juričevića. Optužen je za  teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi  nesavjesnim liječenjem. Prva sudska rasprava zakazana je za kraj rujna, a sutkinja je Sandra Juranović.

Prethoio je istražni postupak koji je uslijedio  nakon što su roditelji pokojnog  Ivana Juričevića  podnijeli najprije kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela vezanog  za tijek liječenja njihova sina  Ivana koji je zbog ozljede mozga prevezen u KBC, na lokalitet Sušak, 14. lipnja  2012. godine, a preminuo je sedam dana kasnije, 21.lipnja.  Općinsko državno odvjetništvo provelo je dokazne radnje ispitivanja osumnjičenika, liječnika  Nevena Eškinje, pribavilo je liječničku dokumentaciju za tijek liječenja i  smrt Ivana Juričevića, a pritom  su saslušani i mnogobrojni liječnici te medicinske sestre i tehničari koji su na bilo koji način imali saznanja o okolnostima koje su prethodile najtežem ishodu,  smrti osobe, piše Novi list.

Eškinja je optužen  da je 14. lipnja radeći na hitnom  traktu KBC-a Sušak kao dežurni neurokirurg, nakon što je  Ivan Juričević  oko 22.39 sati zaprimljen  zbog sumnji na ozljedu glave,  nije dotičnog pacijenta pregledao sve do jutarnjih sati, točnije do 7 sati, u vrijeme kada  se smjenjuju dežurne ekipe.

Unatoč činjenici da je specijalizantica učinila  sve pretrage predviđene protokolom zaprimljenom pacijentu Juričeviću, a dežurnog dr. Eškinju u međuvremenu više puta telefonom pozivala  radi pregleda pacijenta, javio se tek oko 4 sata, sad već 15. lipnja, i obećao joj da će pregledati pacijenta,  no on to nije učinio do 7 sati ujutro, svjestan  da nepravovremenim dijagnosticiranjem i liječenjem  zdravstveno stanje pacijenta može biti pogoršano,  olako smatrajući da njegovo stanje nije vitalno ugroženo. Kad ga je  u 7 ujutro dr. Eškinja pregledao, navodi se u optužnici,  »propustio je učiniti opsežniju obradu i praćenje stanja pacijenta te naložiti pregled mozgovine (CT mozga) kojim bi se utvrdilo krvarenje i ozljede u mozgu te isti odmah podvrgnuo operativnom zahvatu kako bi se izbjegle teže posljedice«, prenosi Novi list.

No, Eškinja je pacijenta  uputio na Kliniku za psihijatriju zbog alkoholiziranosti gdje je pregledan  i potom upućen drugom neurologu koji mu je ordinirao hitni CT mozga, temeljem čega je utvrđeno kako postoji više ozljeda mozga, to jest žarišnih krvarenja zbog čega je pacijent Juričević ponovo prevezen na lokalitet Sušak, gdje je hitno primljen u jedinicu intenzivnog liječenja, ali je sedam dana kasnije zbog ozljeda mozga i krvarenja u lubanjskoj šupljini preminuo.

Ispitan u Odvjetništvu, dr. Eškinja je odmah odbacio teške optužbe i sumnje da je kriv. Pregledao je pacijenta oko 23.50 sati te je tada zaključio da je riječ o lakšoj ozljedi  glave, mozga, te da je pacijent u  alkoholiziranom stanju bez neuroloških ispada. Zato, rekao je tijekom ispitivanja, nije ni bilo potrebno ordinirati  CT mozga, već ga uputiti na Psihijatrijsku kliniku, piše Novi list.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...