Početna - IZDVOJENO - U 3. maju otkazi, u Luci povećanje plaća
Uljanik 3.maj
foto: Srećko Niketić / CROPIX

U 3. maju otkazi, u Luci povećanje plaća

Radnicima Luke Rijeka smiješi se povećanje plaća, a trećemajcima poslovno uvjetovani otkazi i prekvalifikacije. I u jednom i u drugom slučaju uprave društava pokazale su spremnost na pregovore, što su sindikalni pregovarači više ili manje uspješno odradili u korist radnika.

“3. maj” u novu godinu s 209 radnika manje

Brodogradilište 3. maj zaključit će ovu godinu s dvjestotinjak radnika manje. Prema planu zbrinjavanja tehnološkoga viška radnika, kojeg je odobrio Zavod za zapošljavanje, na popisu je 209 radnika koji će dobiti poslovno uvjetovane otkaze uz otpremnine od 120 do 170 tisuća kuna.

Još se traži rješenje za nekolicinu prekobrojnih koji bi s osamdesetak radnika iz proizvodne režije mogli ući u program prekvalifikacije i premještaja na druga radna mjesta.

U Luci Rijeka 31. prosinca istječe stari kolektivni ugovor, a nakon tromjesečnih pregovora Uprava Luke i tri lučka sindikata djelomično su potpisali novi kolektivni ugovor u kojem su zadržana gotovo sva prava iz starog.

Radnici će po novome imati dva dana godišnjeg odmora manje, ali im zato tvrtka plaća dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. Od Nove godine na snagu stupa nova sistematizacija radnih mjesta, a sindikati vjeruju da će do sredine siječnja ispregovarati i tarifni dio kolektivnog ugovora kojim se regulira visina plaća.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...