Početna - IZDVOJENO - U Hrvatsku će doći 3200 migranata
migranti
web

U Hrvatsku će doći 3200 migranata

Prema planu koji je objavljen u četvrtak o raspodjeli oko 160.000 izbjeglica, Hrvatska bi trebala primiti njih 3200. Pitanje je gdje će ih Hrvatska smjestiti. Ministar policije Ranko Ostojić spominjao je Centar u Ježevu i rekao kako tamo misli dizati dodatne šatore jer se u Centar može smjestiti oko 100 ljudi. Predložio je i bivše vojne objekte u Puli kao rješenje, no IDS je to odbio. U Ministarstvu vanjskih poslova kažu kako se u prihvatilište u Kutini može smjestiti oko 100 ljudi, a prihvatilište u Zagrebu oko 600 ljudi.

– Obzirom na trenutnu situaciju u susjednim zemljama priprema se organizacijadodatnih privremenih smještajnih kapaciteta za izbjeglice u okviru izrade prethodno spomenutog plana – rekli su u Ministarstvu. U akciju će se uključiti i Državni ured za upravljanje državnom imovinom  u kojem kažu kako imaju objekte koji se mogu brzo staviti u funkciju i koji mogu služiti za prihvat izbjeglica. Grad Osijek je spreman osigurati smještaj za 500 ljudi, a Split bi mogao ljude smjestiti u bivšu vojarnu Dračevac.

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak se u Bruxellesu sastao s predsjednicima Vijeća, Komisije i Parlamenta EU. Izbjeglicama je poručio da ne dolaze više u Mađarsku.

– Mađarska je spremna graditi ogradu prema Hrvatskoj ako izbjeglice počnu zaobilaziti ogradu izgrađenu na mađarsko-srpskoj granici i ulaziti u Mađarsku preko Hrvatske – rekao je Orban.

U četvrtak se mađarska policija povukla sa željezničkog kolodvora u Budimpešti. Izbjeglice su krenule na vlakove u nadi da će stići u Austriju i dalje u Njemačku. Poslan je i poseban vlak koji je izbjeglice trebao odvesti do grada Šoprona koji se nalazi na granici s Austrijom. Pojavila se i informacija da će u Šopronu vlak preuzeti austrijske vlasti. No vlak je policija zaustavila na kolodvoru Bicske, 37 kilometara od Budimpešte. Policija je naredila izbjeglicama da izađu iz vlaka i uđu u autobuse koji će ih odvesti u prihvatni centar. No izbjeglice su se pobunile. Počeli su vikati da “ne žele u logore”. Policija je udaljila i novinare. Orban je iz Bruxellesa u četvrtak poručio: ” Mađarska ne brani samo mađarsku granicu nego i granicu Europe”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...