Početna - IZDVOJENO - U Hrvatsku će doći 3200 migranata
migranti
web

U Hrvatsku će doći 3200 migranata

Prema planu koji je objavljen u četvrtak o raspodjeli oko 160.000 izbjeglica, Hrvatska bi trebala primiti njih 3200. Pitanje je gdje će ih Hrvatska smjestiti. Ministar policije Ranko Ostojić spominjao je Centar u Ježevu i rekao kako tamo misli dizati dodatne šatore jer se u Centar može smjestiti oko 100 ljudi. Predložio je i bivše vojne objekte u Puli kao rješenje, no IDS je to odbio. U Ministarstvu vanjskih poslova kažu kako se u prihvatilište u Kutini može smjestiti oko 100 ljudi, a prihvatilište u Zagrebu oko 600 ljudi.

– Obzirom na trenutnu situaciju u susjednim zemljama priprema se organizacijadodatnih privremenih smještajnih kapaciteta za izbjeglice u okviru izrade prethodno spomenutog plana – rekli su u Ministarstvu. U akciju će se uključiti i Državni ured za upravljanje državnom imovinom  u kojem kažu kako imaju objekte koji se mogu brzo staviti u funkciju i koji mogu služiti za prihvat izbjeglica. Grad Osijek je spreman osigurati smještaj za 500 ljudi, a Split bi mogao ljude smjestiti u bivšu vojarnu Dračevac.

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak se u Bruxellesu sastao s predsjednicima Vijeća, Komisije i Parlamenta EU. Izbjeglicama je poručio da ne dolaze više u Mađarsku.

– Mađarska je spremna graditi ogradu prema Hrvatskoj ako izbjeglice počnu zaobilaziti ogradu izgrađenu na mađarsko-srpskoj granici i ulaziti u Mađarsku preko Hrvatske – rekao je Orban.

U četvrtak se mađarska policija povukla sa željezničkog kolodvora u Budimpešti. Izbjeglice su krenule na vlakove u nadi da će stići u Austriju i dalje u Njemačku. Poslan je i poseban vlak koji je izbjeglice trebao odvesti do grada Šoprona koji se nalazi na granici s Austrijom. Pojavila se i informacija da će u Šopronu vlak preuzeti austrijske vlasti. No vlak je policija zaustavila na kolodvoru Bicske, 37 kilometara od Budimpešte. Policija je naredila izbjeglicama da izađu iz vlaka i uđu u autobuse koji će ih odvesti u prihvatni centar. No izbjeglice su se pobunile. Počeli su vikati da “ne žele u logore”. Policija je udaljila i novinare. Orban je iz Bruxellesa u četvrtak poručio: ” Mađarska ne brani samo mađarsku granicu nego i granicu Europe”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...