Početna - GOSPODARSTVO - U KBC Rijeka uloženo 25 milijuna kuna, a sustavi nisu informatizirani

U KBC Rijeka uloženo 25 milijuna kuna, a sustavi nisu informatizirani

Policijom-na-lazna-prebivalista-Rijecki-KBC-na-prijevoz-zaposlenika-trosi-15-milijuna-kuna_ca_largeU posljednjih pet godina u informatizaciju riječkog KBC-a uloženo je 25 milijuna kuna, ali sustavi unutar bolnice uopće nisu informatizirani i povezani, čak ni kad je riječ o bolničkoj ljekarni i odjelu nabave lijekova te bolničkoj prehrani, a bolnička blagajna utržak od participacija upisuje ručno – utvrdila je Državna revizija u izvješću o reviziji bolnica u 2011. godini.

Primjer riječkog KBC-a slika je općeg stanja u bolnicama, koje i nakon što su se umrežile u sustav e-zdravstva većinu poslova, od naplate lijekova i participacija do vođenja poslovnih knjiga i dalje obavljaju »pješke«. Prema podacima Ministarstva zdravlja, 20-tak bolnica od njih 60, ili svaka treća bolnica u državi, nema praktički nikakav središnji informacijski sustav, a među njima su i velike državne bolnice poput splitskog KBC-a.
U KBC-u Rijeka kaže kako su u novi ciklus informatizacije od 2009. godine uložili više od 18,5 milijuna kuna, a do danas su – tvrde – informatizirali preko 95 posto bolničkog poslovanja i integrirali više od 75 posto programa. Završetak prvog ciklusa informatizacije koštat će ih, kažu, dodatnih 15 milijuna kuna, a planira se do kraja 2015. godine. Idući nalaz državne revizije trebao bi za ovu bolnicu biti nešto povoljniji, jer su blagajničko poslovanje i bolnička prehrana ove godine kompletno informatizirani, a do kraja svibnja pokrenut će se softverski modul koji integrira rad ljekarne i nabave lijekova, ističe sanacijski upravitelj Herman Haller.

Autor članka: Tanja Županović

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(Poduzetnički kutak) HUBBAZIA ostvaruje izvrsne rezultate

Održana je druga Konferencija za javnost na kojoj je predstavljen rad poduzetničkog inkubatora Hubbazia- Centra za inovacije u turizmu. Voditelj ...