Početna - IZDVOJENO - U KBC-u Rijeka Program 72 sata od dijagnoze do liječenja
kbc
web

U KBC-u Rijeka Program 72 sata od dijagnoze do liječenja

Ovaj utorak je u KBC Rijeka počeo program 72 sata, a ima za cilj skraćivanja vremena od dijagnoze do početka liječenja za oboljele od malignih bolesti. Program se provodi  već u dvije hrvatske bolnice.

Predsjednik Sanacijskog vijeća bolnice i pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić  je rekao, prilikom konferencije za medije, da se program u prvoj fazi provodi kod bolesnika s tumorom debelog crijeva i dojke, a u drugoj fazi odnosit će se na tumore glave i vrata, ginekološke i druge tumore.

Program će se provoditi gdje god je to moguće, a već danas u sklopu tog programa je na Klinici za kirurgiju u riječkom KBC-u operirano nekoliko bolesnika.

Sanacijski upravitelj riječkog KBC-a dr. Davor Štimac rekao je kako je riječ o timskom radu koji omogućuje da od dijagnoze do liječanja i operacije prođe što manje vremena.

Naglasio je kako se više neće događati da bolesnik koji mora operirati bruh, bude na redu za operaciju prije od onoga koji boluje od maligne bolesti.

Na konferenciji je također rečeno da su dijagnostika i liječenje kod bolesnika oboljelih od malignih bolesti u KBC-u Rijeka već ranije poboljšani, a novi je program samo nastavak i ubrzanje tog procesa.

Liste čekanja takvih bolesnika nije ni bilo, ali je od dijagnoze do liječenja prolazilo u prosjeku 10-ak dana, što je još uvijek bolje od hrvatskog prosjeka od oko 30 dana.

Govoreći o organizaciji posla u sklopu novoga programa, dr. Štimac je rekao da dio liječnika uvijek može raditi popodne, dodavši da, primjerice, MR uređaj u bolnici sada radi 16 sati, a CT uređaj 14 sati na dan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...