Početna - IZDVOJENO - U Opatiji imenovan počasni konzul Belgije za PGŽ, Istru i Liku

U Opatiji imenovan počasni konzul Belgije za PGŽ, Istru i Liku

Gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić primio je 25. travnja u svom uredu veleposlanika Kraljevine Belgije Nj. E. Philippea Benoita, u čijoj su pratnji bili gospodarski i trgovački ataše za promicanje izvoza i ulaganja Antonio Garcia, zamjenik šefa misije Jonas de Meyer i novoimenovani počasni konzul Kraljevine Belgije u Opatiji s konzularnim ovlastima u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji Ivan Kovačić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić upoznao je veleposlanika i visoke goste s povijesnim, turističkim, gospodarskim i kulturnim značajkama i potencijalima Opatije istaknuvši kako je Opatija kolijevka hrvatskog turizma, da je tu izgrađen prvi hotel na Jadranu te je bila jedno od najpopularnijih mondenih lječilišta u doba Austro-Ugarske. Naglasio je kako je i danas u vrhu po mnogim stvarima, a neke od njih su mnogobrojni hoteli, infrastruktura koja se stalno unaprjeđuje te brojne socijalne i poticajne mjere za građane i poduzetnike.

– Gosti iz Belgije ostvarili su prošle godine 18 tisuća noćenja te rast od 30 posto u odnosu na broj od prije dvije godine. Nadam se da ćemo uspostaviti još bolje odnose te će Opatija biti još interesantnija belgijskim gostima, sada kada imamo počasnog konzula u Opatiji. Rado ćemo vam ponuditi našu infrastrukturu kako bi mogli ovdje organizirati poslovne sastanke te predlažem da se uskoro organizira i sastanak potencijalnih investitora. Opatija ima reprezentativna mjesta za moguće sastanke, poput Centra Gervais i Vile Angioline, istaknuo je gradonačelnik Dujmić.

Veleposlanik Philippe Benoit kazao je kako Kraljevina Belgija ima konzulat u Dubrovniku, a s jačanjem suradnje u poslovnom i turističkom sektoru javila se potreba za osnivanjem konzulatnog predstavništva na još jednom području te su odabrali Opatiju kao prestižnu turističku destinaciju poznatu diljem svijeta te dobro povezanu s Istrom i Rijekom, ali i cijelom Europom.

– Veseli me porast posjeta belgijskih turista i smatram da je ovo pravi trenutak za otvaranje našeg predstavništva u Opatiji. Nadam se da ćemo sada, kada tu imamo našeg konzula, moći još bolje surađivati i unaprijediti odnose između naših zemalja.

Gospodarski i trgovački ataše Antonio Garcia istaknuo je kako im je cilj jačanje gospodarske suradnje te su već organizirali posjet delegacije Rijeci. Kazao je kako naročito žele uspostaviti suradnju u području metalne industrije i zdravstvenog turizma, na što mu je opatijski gradonačelnik preporučio opatijsku Thalassotherapiju, kao i organizaciju okruglog stola na temu zdravstvenog turizma.

Počasni konzul Ivan Kovačić rekao je da je ponosan na imenovanje, posebno kao Opatijac koji je odrastao i živio u Opatiji te će sudjelovati u razvoju odnosa Belgije i Hrvatske, kao i promocije Opatije.

Na kraju susreta gradonačelnik i gosti su izmijenili poklone, a veleposlanik Benoit se upisao u Zlatnu knjigu gostiju Opatije uz komentar da je ovaj susret zasigurno početak jedne dobre suradnje.

Istog dana u večernjim satima održana je u Centru Gervais svečana inauguracija počasnog konzula Kraljevine Belgije u Opatiji Ivana Kovačića uz promotivni kratki film o Belgiji, koncert belgijskog umjetnika Thomasa Baetéa te prigodni domjenak za uzvanike.
Svečanost su svojim prisustvom uveličali gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić, zamjenica župana Istarske županije, zamjenici gradonačelnika Rijeke, Umaga i Pazina te gosti i uzvanici iz Hrvatske i Belgije.

Nakon pozdravnog govora belgijskog veleposlanika Kraljevine Belgije Nj. E. Philippea Benoita, prisutnima se obratio i počasni konzul Ivan Kovačić te istaknuo kako će svojim djelovanjem doprinositi razvoju ovog dijela Hrvatske, brinuti za belgijske državljane, nastojati pronalaziti poslovne prilike te povezati Hrvatsku i Belgiju u područjima svih djelatnosti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uređenje obalne šetnice između Lovrana i Medveje

Općina Lovran je započela s radovima na uređenju obalne šetnice, odnosno započeta je izgradnja konzolnih mostova između Lovrana i Medveje.Izgradnjom ...