Početna - IZDVOJENO - U Opatiji održana regionalna konferencija „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“

U Opatiji održana regionalna konferencija „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“

U Opatiji je u organizaciji riječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca održana konferencija „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“.

Radi se o prvoj od četiri regionalne konferencije u sklopu EU projekta “Promocija poduzetništva” čiji su nositelji Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora. Na konferenciji pod nazivom okupili su se poslodavci-članovi HUP-a s područja Istarske i Primorsko-goranske županije te predstavnici lokalne i nacionalne vlasti, a raspravljalo se o gospodarskom razvoju, rastu inovativnosti i stvaranju proizvoda visoke dodane vrijednosti te investicijskom potencijalu ove regije.

U uvodnom dijelu skupu su se obratili predsjednik HUP-a Mihael Furjan, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva Zvonimir Novak, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut te Boris Miletić, župan Istarske županije.

Filipović: Vrijedne investicije na području Rijeke prilika i za brojne poduzetnike

Riječki gradonačelnik Filipović naglasio je kako su poslodavci u fokusu gradske uprave i jačanje riječkog gospodarstva jedan je od prioriteta narednog četverogodišnjeg mandata.
„Očekuje nas puno javnih i privatnih investicija na području Rijeke. Kako sam inženjer građevinarstva gledam na razvoj gospodarstva tako što brojim dizalice u gradu i zadovoljan sam onime što smo do sada pokrenuli, ali u narednom četverogodišnjem razdoblju od javnih investicija čeka nas završetak ceste D403, koncesioniranje Zagrebačke obale uz već potpisanu koncesiju za Porto Baroš te gradnja dvotračne pruge kroz Rijeku. Uz sve ove značajne projekte te izgradnju KBC-a na Trsatu mislim da će Rijeka u naredne četiri godine promijeniti svoje lice, naročito kad je se bude gledalo s mora“, kazao je Filipović, dodavši kako je naglasak na stanogradnji i izgradnji još dva dječja vrtića. U Rijeci će se odvijati i još niz velikih gradskih projekata, kao što su dovršetak art kvarta Benčić ili pak dovršetak 1,76 milijardi vrijednog  EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, koji obuhvaća radove na optimizaciji i proširenju postojećeg sustava odvodnje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sa II. stupnjem pročišćavanja i većim kapacitetom.

Naglasio je kako Grad Rijeka s povezanim komunalnim i trgovačkim društvima godišnje raspolaže s dvije milijarde kuna, od čega velik dio ide na mnogobrojne projekte, u kojima i poslodavci mogu pronaći svoj interes. Posjetio je kako je Grad Rijeka provodio niz mjera za olakšavanje poslovanja na području grada.

Poduzeća usmjerena na digitalne i zelene inovacije imaju najveće šanse da budu leaderi

U sklopu konferencije predstavljeni su uspješni primjeri implementacije novih tehnologija i održivog razvoja iz perspektive eminentnih poduzetnika s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Goran Šarčević iz Jadran-galenskog laboratorija predstavio je projekte JGL-a na području zelenog gospodarstva i kako su u JGL-u stvorili pozitivno ozračje da bi ljudi mogli biti inovativni. Žarko Acinger iz Jadranskih vrata održao je prezentaciju na temu „Uporaba novih tehnologija na kontejnerskim terminalima“ te istaknuo kako obrazovne programe treba prilagoditi novim tehnologijama i novim izazovima pred nama. Isto je istaknula i Teuta Duletić iz Lürssen Design Center Kvarner koja je govorila o digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji u pomorskoj industriji (Smart Ship – Smart Port) te kao ključnu poruku izdvojila da se za snažniju implementaciju novih tehnologija mora  snažnije ulagati u razvoj pametnih vještina.

S video-prezentacijom „Aktualnosti na području razvoja novih industrija i inovativnih tehnologija na EU razini“ impuls za raspravu dao je i Valter Flego, zastupnik u EU parlamentu te naglasio „Danas kreativni i brzi pobjeđuju zastarjele i spore. Republika Hrvatska zato danas bira stranu na kojoj će se naći. Velika je odgovornost pred nama i trebamo biti ambiciozni i hrabri da bi što više iskoristili financijske potencijale EU. Poduzeća usmjerena na digitalne i zelene inovacije imaju najveće šanse da budu leaderi novih razvojnih trendova prema održivom i digitalnom gospodarstvu.“

U uvodnom izlaganju za panel raspravu na temu „Ulaganje u istraživanje i razvoj: ograničenje ili prilika?“ Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a iznijela je statističke pokazatelje o tome gdje se Hrvatska sada nalazi i dala poticaj za daljnju raspravu koliko je realno očekivati da će RH uspjeti dostići cilj od 3 % BDP-a uloženih u istraživanje i razvoj do 2030. kada je 2019. taj iznos bio svega 1,1 % u odnosu na 2,2 % što je prosjek EU. Vidljiva je korelacija ulaganja u R&D i BDP-a per capita odnosno standarda pojedine EU zemlje. Kao uvodno pitanje u panel raspravu postavilo se „Je li NPOO generacijska prilika za pomak RH prema sredini europskih ljestvica u području istraživanja i razvoja i inovacija?“

Panel rasprava „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“

Na panel raspravi „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“ sudjelovali su Mihael Furjan, predsjednik HUP-a; Kristian Krpan, član Izvršnog odbora HUP-a; Goran Mrvoš, osnivač i direktor-Infosit i Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR.

„Poduzeća u RH nisu dovoljno konkurentna i dovoljno produktivna i zbog toga ne ulažu dovoljno u nove tehnologije ili obrnuto – zbog niskih ulaganja u R&D nisu dovoljno konkurentna. Imamo sjajnih primjera, no ukupno gledajući ova su ulaganja premala. Da bi više njih više ulagalo moraju stvarati više dodane vrijednosti. Da bi se to postiglo treba dijeliti dobru praksu, što je i ideja ovog skupa te vidjeti koji su to faktori koji onemogućuju da budemo konkurentniji. Tu je važan gospodarski i socijalni dijalog i na administraciji je da rastereti i olakša rad i razvoj poduzetnicima.“ – istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik HUP-a

„Svaka industrijska revolucija u konačnici donosi pozitivne efekte i veću zapošljivost, međutim oni koji se na vrijeme ne transformiraju nestaju. Sada idemo prema novoj transformaciji i industriji 4.0. i trebamo se puno bolje svi zajedno pripremiti nego što smo to činili u prijašnjim godinama, a za ozbiljnije iskorake nužno je prevladati ozbiljne nedostatke koje imamo – primarno na području novih vještina i stručnjaka“ – izjavio je Kristian Krpan, član Izvršnog odbora HUP-a

„Sinergija znanstvene zajednice i gospodarstva je prirodan put jer ako akademska zajednica stvori određenu novu vrijednost onda mi kao poduzetnici možemo to ugraditi u nove proizvode. Intelektualno vlasništvo je dugoročna vrijednost s kojom možemo konkurirati iako smo mali. Digitalizacija oslobađa kreativno vrijeme i u tome leži vrijednost IT-a“ – rekao je Goran Mrvoš, direktor Infosita iz Poreča.

„Poslodavci u obrazovnom sektoru svjesni su da moraju brže i adekvatnije odgovarati na potrebe tržišta i gospodarstva. Imamo izvrsne pojedince i poduzetnike međutim koliko god da međusobno surađujemo potrebno je puno više. Današnji skup je prilika i mjesto za to!“ – kazala je Gordana Nikolić, dekanica PAR-a.

Istarska i Primorsko-goranska županija imaju sve preduvjete postati predvodnici pametnog razvoja u Hrvatskoj

Panel je moderirao Boris Golob, direktor Step RI  znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, a konferenciju je vodio Nenad Seifert, direktor Regionalnog ureda HUP-a u Rijeci.

Kratkom prezentacijom o ulozi i aktivnostima gospodarskog vijeća Grada Labina Valter Glavičić, gradonačelnik Labina je na konkretnom primjeru pokazao rezultate i važnost međusobne suradnje poslodavaca i lokalne vlasti.

Konferenciju je zatvorio Damir Zorić, glavni direktor HUP-a te zaključio skup s porukom: „Ovo je zajednički poduhvat za sve nas, HUP i poslodavce, političku vlast i akademsku zajednicu. Nema jačeg pogonskog goriva od optimizma.“

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...