Početna - KULTURA - U osnovnoj školi Podmurvice otvorena učionica za strane državljanine i azilante

U osnovnoj školi Podmurvice otvorena učionica za strane državljanine i azilante

U Osnovnoj školi Podmurvice otvorena je učionica opremljena u sklopu projekta “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav”, kojeg sufinancira Europska unija. U sklopu projekta, u kojem su partneri Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, djeca stranih državljana i tražitelja azila imaju prilike naučiti hrvatski jezik.

U Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ima 20-ak djece stranaca i azilanata, a u projekt se uključilo 14 učenika, i to 11 učenika iz 6 riječkih osnovnih škola i 3 učenika iz osnovnih škola PGŽ-a. Stoga ovim putem pozivamo i ostalu djece da se uključe u projekt,” kazala je ravnateljica, izražavajući želju da se ovaj pilot-projekt, čije je trajanje 18 mjeseci, uz pomoć nadležnog ministarstva nastavi i sljedećih godina te postane model za ostale hrvatske sredine. Provođenje projekata započelo početkom školske godine, a koliko dobro barataju hrvatskim jezikom i razumiju kulturne razlike najbolje su pokazali učenici – polaznici projekta, koji su se predstavili riječju i pjesmom. Sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dio su fonda vrijednog čak 6,6 milijuna eura, koji je Hrvatska dobila iz europskih fondova za povećanje kvalitete školovanja.

Zaposlene su dvije učiteljice na pola radnog vremena koje uče hrvatski jezik djecu strance, a kako bi se osoblje škole što bolje pripremilo za provođenje projekta, provedena je edukacija kroz program Kvalitetne škole te uz pomoć profesora Učiteljskog fakulteta, policijskog djelatnika i ostalih edukatora za nastavno i nenastavno osoblje prilagođeno projektu. Također, organizirano je i studijsko putovanje u Švedsku kako bi se educirali na njihovom konkretnom primjeru o toleranciji i suživotu sa strancima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...