Početna - GOSPODARSTVO - U ponedjeljak počinju pripremni radovi na ograđivanju gradilišta na Crekvini

U ponedjeljak počinju pripremni radovi na ograđivanju gradilišta na Crekvini

Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će u tom razdoblju biti dostupna

U ponedjeljak, 23. studenog, započinju pripremni radovi ograđivanja gradilišta na Crekvini što označava početak jednog od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva – „Povežimo se baštinom“, a koji se izvodi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine. Ukupna  vrijednost  projekta „Povežimo se baštinom, kojeg sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj,  iznosi 76.376.459,15  kuna, iznos EU financiranja je 36.369.926,74 kuna, a Grad Kastav je uključen s uređenjem trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.

Što se tiče Crekvine, riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna. Tada je napravljena konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata. Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.

Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će u tom razdoblju biti dostupna. Cijela investicija, vrijedna 5,8 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do proljeća.

Grad Kastav će upoznati javnost s detaljima ovog projekta na konferenciji za novinare u utorak, 24. studenog, s početkom u 10 sati u Gradskoj vijećnici i potom na Crekvini. Na konferenciji za novinare će uz gradonačelnika Mateja Mostarac, govoriti i glavni projektant, arhitekt prof. Nenad Fabijanić. Zainteresirani građani mogu prisustvovati konferenciji za novinare, no uz prethodnu najavu (info@kastav.hr) s obzirom na ograničenja radi epidemioloških mjera.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Iz KBC-a Rijeka pozivaju sve darivatelje krvi koji su preboljeli Covid-19: Prikuplja se plazma za liječenje oboljelih

Pozivaju se dobrovoljni davatelji krvi koji su preboljeli COVID-19, a od prestanka simptoma bolesti ili laboratorijski potvrđene infekcije SARS- CoV-2 ...