Početna - IZDVOJENO - U Rijeci predstavljeni rezultati istraživanja o pravima i sigurnosti djece
prava djece
web

U Rijeci predstavljeni rezultati istraživanja o pravima i sigurnosti djece

U ovom opsežnom istraživanju sudjelovalo je oko 6.000 ispitanika, a provela ga je tijekom proteklih mjeseci Udruga roditelja „Korak po korak“ u okviru projekta „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“. Istraživanje je ukazalo na  zabrinjavajuće rezultate u području poznavanja i primjene propisa kojima se štiti dijete od nasilja u obitelji. Tako je gotovo polovica mladih ispitanika i trećina ispitanih roditelja izjavila kako ne znaju da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno. Gotovo 40 posto mladih izjavilo je da će kao roditelj koristiti tjelesno kažnjavanje kada dijete to zasluži što ukazuje da mladi nisu pripremljeni za pozitivne oblike roditeljstva. Oko 30 posto ispitanih stručnjaka u školama i dječjim vrtićima ne znaju da ih u Hrvatskoj zakon obvezuje na prijavu kršenja djetetovih prava, dok je svim ispitanicima zajedničko nepovjerenje u sustav i provedbu propisa i zakona.

Prošli tjedan su u Rijeci predstavljeni rezultati istraživanja u okviru okruglog stola na temu „Sigurnost djece (ni)je moj posao?“, na kojem su sudjelovali psiholozi Nataša Jelenić Herega i Daniel Antunović iz Udruge U.Z.O.R. te Irena Bohač iz Udruge roditelja „Korak po korak“. Okrugli stol moderirala je psihologinja Paula Bogović.

Na okruglom stolu održanom u Rijeci sudionici su donijeli ključne preporuke za uspješniju primjenu propisa i zaštitu djece od nasilja. Tako je istaknuta potreba za dodatnim edukacijama stručnjaka o metodama ispitivanja djece te zaštitom identiteta osobe koja je prijavila nasilje. Potrebno je organizirati tim stručnjaka (liječnik, policajac, socijalni radnik) koji će biti dežuran od 0 do 24 sata i po prijavi hitno reagirati te zajednički izlaziti na teren kako bi zaštitio dijete od zlostavljanja. Nužno je organizirati više javnih događanja poput ovog okruglog stola kako bi se o ovoj temi više javno raspravljalo. Na inicijativu udruge U.Z.O.R. odlučeno je da će se dionici sustava zaštite djece od nasilja koji su danas sudjelovali na okruglom stolu dodatno sastati i u manjim grupama zajednički dogovoriti korake i postupke koji će unaprijediti njihovu međusobnu suradnju prilikom postupanja u svrhu zaštite djece od nasilja.

Konačan rezultat projekta bit će izdavanje priručnika koji će sadržavati rezultate istraživanja, zaključke i preporuke za bolju provedbu zakona koji će štititi djecu od nasilja, a bit će namijenjen ključnim dionicima u zaštiti i promociji prava djece.

Projekt „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“ započeo je 1. srpnja 2013. i trajat će do 1. ožujka 2015. godine.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...