Početna - ZABAVA - U Rijeci se obilježava 40 godina Parafa i Ri-rock festivala

U Rijeci se obilježava 40 godina Parafa i Ri-rock festivala

Šarar je najavio i događanja koja će se zbiti u četvrtak, 22. ožujka, točno četrdeset godina nakon ovog koncerta…

Ove se godine obilježavaju 40. obljetnica prvog službenog koncerta riječkog punk benda Paraf te 40 godina Ri-rock festivala, stoga nas sljedećih dana i mjeseci očekuje čitav niz prigodnih aktivnosti, počevši s retrospektivnom izložbom u petak koja će prikazati ključne momente desetogodišnjeg rada ovog svojedobno pionirskog benda na našim prostorima.

Paraf, kojeg su u originalnom tročlanom sastavu činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac, svoj je prvi službeni nastup odsvirao 22. ožujka 1978. u prostoru dvorane Talijanske zajednice Circolo, a ovaj je događaj iznimno važan za povijesni razvoj riječkog i jugoslavenskog rocka budući da je Paraf, kao jedan od prvih punk bendova u cijeloj socijalističkoj Europi, potaknuo „svu silu riječke djece“ na osnivanje svojih punk sastava.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kazao je kako je Paraf u to doba Rijeku ponovno učinio zanimljivom Europi, stoga će se četrdeseta obljetnica ovog mitskog koncerta obilježiti na dostojan način. „Iz jedne neformalne inicijative o obilježavanju ovih godišnjica u kojoj su sudjelovali [Velid] Đekić, [Vlado] Simcich, [Mladen] Stipanović i Odjel za kulturu razvio se niz ideja čiji ciklus započinje ovom izložbom“, rekao je Šarar. Kao uvod u nadolazeća događanja o riječkoj punk sceni, od petka, 9. ožujka, na Korzu će biti prikazane fotografije, dokumenti i ostali vizuali vezani uz Parafovu karijeru, i to na dvadeset postavljenih panoa.

Na izložbi su radili njen autor Velid Đekić i dizajner Mladen Stipanović, a potonji je naveo: „Izložbu sam pokušao približiti današnjoj generaciji, ali na način da bude zanimljiva svima“, zahvalivši Šararu i Odjelu za kulturu Grada Rijeke. Đekić je objasnio kako ovo ipak nije bio prvi javni nastup Parafa, koji su godinu ranije, u stilu „urbane gerile“, izveli nenajavljeni koncert u Parku Vladimira Nazora (danas Parku Nikole Hosta) u trajanju od dvadesetak minuta, pri čemu su im prvu publiku činili slučajni prolaznici.

Šarar je najavio i događanja koja će se zbiti u četvrtak, 22. ožujka, točno četrdeset godina nakon ovog koncerta, pa će tako ovog datuma biti otkrivena restauracija grafita Parafa na stubama što se spuštaju od Kozale prema Parku, a u 19 sati će se održati tribina na temu punka nekad i danas. Po završetku tribine, u Talijanskoj zajednici Circolo izvest će se pjesme ovog legendarnog benda. Također, u sklopu pankerskih dana, 23. ožujka u Art Kinu Croatia bit će prikazan ‘rokumentarni’ film „The Filth and the Fury“ režisera Juliena Templea koji se bavi Sex Pistolsima, engleskim punk rock začetnicima. Tijekom godine bit će najavljeni i daljnji događaji povodom 40 godina Ri-Rock festivala, a u sadašnjim planovima su i retrospektivna izložba s naslovnicama albuma riječkih rock bendova od devedesetih godina naovamo te izdavanje CD boxa s pjesmama Parafa.

Prema svemu sudeći, u Rijeci se zahuktava jedno „punk proljeće“, a Šarar je zaključio kako se nada da ono neće slijediti smisao punka – „Dobra energija i dobra ideja, ali izvedba s puno grešaka“, izvijestio je portal MojaRijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Povelja za Naj -akciju 2020. virtualnoj Bajkaonici DND-a Opatija

Održano je virtualno svečano savjetovanje i proglašenje gradova/općina-prijatelja djece i Naj-akcije u 2020. godini u organizaciji Saveza DND Hrvatske i Središnjeg ...