Početna - IZDVOJENO - U samo jedan dan prodano svih 10 000 uređaja
uređaji
web

U samo jedan dan prodano svih 10 000 uređaja

Radi se o drugom krugu akcije sufinanciranja kupnje hladnjaka, zamrzivača, perilica posuđa, perilica i sušilica rublja s oznakom A+++ za građane, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao osam milijuna kuna. Prvi krug održan je u lipnju i tada je 10.000 uređaja prodano za devet dana.

Novac za sufinanciranje osiguran je trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatne prihode. Građani koji kupe A+++ uređaj, u roku od mjesec dana dobiju 800 kuna na svoj račun.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u petak navečer za Hinu kako, iako su vidjeli da je interes građana velik, nisu očekivali da će svi uređaji biti kupljeni u jednom danu.

“Plusevi su doista višestruki”, rekao je, dodajući da je plus kućanstvima ušteda na troškovima za energiju i vodu, a dva plusa za okoliš znače manju potrošnju energije i manju emisiju CO2. “Osim što u Hrvatskoj ove godine imamo 20.000 visoko energetski učinkovitih uređaja, jednako je važno da je znatno podignuta svijest o oznaci A+++. Nadam se kako će i u budućim kupnjama građani iskazati svoju ekološku osviještenost, a mi smo tu da im kroz informiranje i programe sufinanciranja olakšamo donošenje ‘zelenih’ odluka”, istaknuo je ministar Zmajlović.

Da će druga akcija završiti mnogo brže nego prva, bilo je jasno već u petak nešto prije 13 sati, do kada je prodano više od 5000 A+++ uređaja.

Na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio je popis prodajnih mjesta s pregledom A+++ kućanskih uređaja, te brojač s podatcima o prodanim uređajima tijekom dana, koji je kupnju desettisućitog uređaja zabilježio u 19 sati i 42 minute.

Navedeni su i podaci da je time ušteđena eneregija ekvivalentna godišnjoj potrošnji 68,11 kućanstava i spriječena emisija 219.637 kilograma CO2.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...