Početna - IZDVOJENO - U subotu Kandalora- Mošćenice
Mošćenice

U subotu Kandalora- Mošćenice

Kandalora, Svijećnica –  slavi se  svake godine.  Dan od velike važnosti za Mošćenice koje su u prošlosti imale status grada. Pisani tragovi Kandalore nalaze se u Mošćeničkom zakonu, odnosno Statutu iz 16 stoljeća. Povjesni je to dan Mošćenica “kada su grajani (građani, mještani) na najdemokratičniji način birali svoga Župana i ostale dužnosnike Maloga Vijeća (Gospodu) ispred crkve Sv. Bartola. Upravo su na Kandaloru Župan i ostala Gospoda Vijeća podnosili puku izvještaj za sve što su učinili u protekloj godini, kome se sudilo po Zakonu i kakve je kazne dobio.

Na spomen Kandalore, srednjovjekovnom predstavom uprizorujemo taj svečani čin lokacija u te se priprema prigodni program u Restoranu Perun.
Po starom običaju i pravilu, i današnja vlast obavezna je, doduše simbolično, prenijeti puku sve ono što je napravila u protekloj godini.

Kandalora, povijesni dan Mošćenica, ”pučane” ovog starog grada vratit će u subotu, 13. veljače, nakratko u vrijeme srednjega vijeka. Program će, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, započeti u 17 sati kada će predstavnici ove kulturno-znanstvene udruge ”riportat ča su storili va pasanen lete”.

Drugi i vizualno atraktivniji dio započet će u 18 sati, kada će se na stvarnim mošćeničkim lokacijama odigrati predstava od šest činova, vremenski smještena u godinu 1525. Prvi čin lociran je ”va crekve sv. Sebastijana” i nazvan ”Zavjetna crekva protiv kugi”, drugi ”pod Štremon sv. Bartola” nosi ime ” akuži, teštamenti, dečižjoni, ajuštamenti”, a treći se odigrava na Komunskoj špine pod naslovom ”Blagoslov vodi života”. Četvrti čin imenovan je ”Rakija i frita naša je tradicija” i smješten je u konobu Bartola Mohovića, nakon čega se u tošu održava biranje Župana od Toša, a sve završava na Stražnici uz točku nazvanu ”Biranje Župana i ostalega Sveta”.

Pokrovitelj događanja je Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Lovran prikupljanjem pismenih ponuda

Natječaj za prodaju nekretnina možete pogledati OVDJE.