Početna - IZDVOJENO - U tijeku konzultacije kod predsjednice
kolinda
Foto: RTL

U tijeku konzultacije kod predsjednice

Održava se drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović sa čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Konzultacije će se održati u dva dijela – prijepodnevni će trajati do 11 sati, a poslijepodnevni dio počinje od 14 sati. Predsjednica RH najprije će primiti predstavnike nacionalnih manjina, a zatim malih stranaka.

Prijepodnevne konzultacije započele su prijemom zastupnice albanske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj. Nakon razgovora s Predsjednicom Prljaskaj je kratko poručila kako se još nije opredijelila po pitanju mandata. Istaknula je kako se manjine trebaju pridružiti većini.

Na razgovor Predsjednica je zatim primila predstavnika romske manjine Veljka Kajtazija. Poručio je kako ostaje pri svome stavu. Treba dati priliku koaliciji Hrvatska raste, dodao je.

Zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek također se kratko obratio novinarima. ” Ako će netko imati većinu, očekujem da će mu Predsjednica dati mandat i da ćemo s njim nastaviti razgovarati”, rekao je poručio je Bilek.

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas nakon konzultacija s Grabar-Kitarović poručio je kako je  najgore je kad netko mijenja stav.

Na razgovoru kod Predsjednice sljedeći je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Prijepodnevni krug konzultacija Predsjednica je trebala završiti primanjem Mirka Raškovića. Međutim, javlja HRT, Rašković na razgovor neće doće doći, a ispričao se obvezama u Šibensko-kninskoj županiji.

Na konzultacije odvojeno će stići Stipe Petrina kao i Drago Prgomet.

Obraćanje predsjednice predviđeno je nakon drugog dijela konzultacija.

Ukoliko bez rezultata završi konzultacije, Predsjednica će vjerojatno sazvati novi krug konzultacija, najvjerojatnije prije Božića, doznaje HRT i izvora bliskoj predsjednici.

Podsjetimo, u prvom krugu konzultacija predsjednica nikome nije dala mandat za sastavljanje Vlade budući “nitko nije raspolagao dovoljnim brojem zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar”.

Koalicija Hrvatska raste ima 66 mandata – uz IDS, predstavnike manjina i Radimira Čačića. Domoljubna koalicija nije otkrila broj potpisa, no sigurnih je 59. Most ima 15 mandata, HRID 3, Milan Bandić i HDSSB dva. Tu su još Živi zid i Stipe Petrina. te manjinski zastupnici Mirko Rašković i Ermina Lekaj Prljaskaj koji svoje potpise službeno nisu dali nikome.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...