Početna - IZDVOJENO - U tijeku obuka za dispečere hitne helikopterske pomoći
pgž

U tijeku obuka za dispečere hitne helikopterske pomoći

Nakon što su helikopteri hitne medicinske pomoći poletjeli iz baza na Krku i na Braču, za koordiniranje ekipa na kopnu i u zraku obučavaju se i dispečeri koji zaprimaju pozive upućene hitnoj pomoći u Rijeci.

Hrvatska je dobila helikoptersku hitnu medicinsku službu. Pet timova hitne pomoći Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, koji dežuraju u zračnoj luci na Krku, prošli su obuku i osposobili se za pružanje hitne pomoći u helikopteru, a u tijeku je edukacija dispečera u medicinsko-prijavnoj jedinici Zavoda.

Iz riječkoga dispečerskog centra rukovodi se i koordinira svim ekipama hitne pomoći na području županije, odnedavno i timovima koji pomoć pružaju helikopterom. U samo sat vremena našeg boravka u prijavno-dojavnoj jedinici, stigle su dvije dojave o potrebi pružanja pomoći i prijevoza pacijenta helikopterom.

Tri su kriterija u slučaju da dispečeri procijene na mjesto intervencije poslati ekipu helikopterom: “crveni” alarm znači da helikopterski tim morabiti spreman za tri minute, “žuti” za sedam minuta te sekundarni let, naručen unaprijed, objašnjava doktorica Ljiljana Cerigolj, jedna od djelatnika dispečerskog centra koji prolaze obuku.

Projekt pružanja hitne medicinske pomoći helikopterima planira se skoro 12 godina, pa ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat ne krije zadovoljstvo ostvarivanjem pilot-projekta i naziva ga povijesnim događajem. Nakon četiri mjeseca probnoga rada, tek će se odlučivati o stalnome uvođenju helikopterske hitne pomoći u Hrvatskoj.

Pilot-projekt košta oko devet milijuna kuna, ali dileme oko njegova nastavka ne bi trebalo biti: na širem riječkom području već su prvoga dana helikopterom spašena četiri života.

Izvor: Radio Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...