Početna - IZDVOJENO - Učenici će udahnuti novi život opatijskoj piniji

Učenici će udahnuti novi život opatijskoj piniji

Predivna inicijativa stiže iz opatijskih škola koje će pomoći udahnuti potpuno novi život stoljetnoj opatijskoj piniji. Ovu inicijativu pokrenuli su profesori s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci –Darija Žmak Kunić i Sanjin Kunića, projekt kreće pod nazivom „Novi život stoljetne pinije“.

Djeca opatijske OŠ “R.K. Jeretov” će, u suradnji sa studentima i profesorima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i znanstvenicima Prirodoslovnog muzeja izraditi kućice za ptice, kukce i šišmiše koje će biti postavljene po gradu, na mjestima u skladu s preporukom prirodoslovne struke, a i naučiti nešto novo o životu tih životinja.

– Na ideju smo došli i kao umjetnici i kao građani Opatije koji su iznimno vezani uz svoju baštinu i ljepotu zelenih površina. Slijedeći primjere dobre prakse drugih zemalja želimo reciklirati postojeći materijal i stvoriti novu vrijednost, drvo pinije u drugom obliku, kroz kreativne ideje vratiti građanima, istaknula je Darija Žmak Kunić, nositeljica novog kolegija na Akademiji primijenjenih umjetnosti naziva “Ekološka skulptura i objekt” kroz koji će se cijeli projekt i provoditi.

Izvor fotografije: Rivijera News

–  Budući da su opatijski građani s pravom vrlo osjetljivi na bilo kakvo rušenje i smanjivanje zelenih površina u našem gradu, stoljetnu piniju na ovaj način želimo vratiti građanima i od njenog drva stvoriti kreativne uporabne predmete. Zahvaljujem svim partnerima u ovom projektu na odazivu kreativnoj akciji u koju će se uključiti i djeca opatijske osnovne škole, što me osobito veseli. Djelatnici Parkova će idućega tjedna srušiti piniju. Dogovoren je prijevoz i sušenje drvne građe u Pilani Mrkopalj, pogonu Drvenjače Fužine d.d., direktor koje Branko Liker je velikodušno ponudio sušenje debla obaviti bez naknade i na tome mu zahvaljujem, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare.

–  Opatijska se osnovna škola vrlo rado priključila projektu u kojem će sudjelovati učenici od 1. do 5. razreda, a provodit će se kroz izvannastavne aktivnosti. Želimo da naša djeca izrastu u odgovorne odrasle osobe koje poštuju svoje okruženje i prirodu, rekla je ravnateljica škole Milana Međimorec.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...