Početna - IZDVOJENO - Ugovore za stipendije Grada Rijeke potpisalo 49 novih učenika i studenata
Stipendije Grada Rijeke
foto: Grad Rijeka

Ugovore za stipendije Grada Rijeke potpisalo 49 novih učenika i studenata

U riječkoj Gradskoj vijećnici 49 novih stipendista Grada Rijeke potpisalo je ugovore o stipendiranju za školsku/akademsku 2016./2017. godinu, a ujedno je održan i prijem za dosadašnje stipendiste koji su diplomirali tijekom ove godine. Riječ je o stipendijama za darovite, stipendijama za deficitarna zanimanja i stipendijama po socijalnom kriteriju.

 Starim i novim stipendistima čestitali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, a svečanosti su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Miroslav Matešić.

Ugovore o stipendiranju potpisalo je 16 učenika srednjih škola i 33 studenta. S 38 stipendista ugovori su sklopljeni po kriteriju darovitosti, s četiri stipendista jer se školuju za deficitarna zanimanja, a sa sedam stipendista po socijalnom kriteriju.

U ovoj je godini diplomiralo 23 stipendista koji su primali stipendije za darovite, jedan stipendist za deficitarna zanimanja i dva stipendista po socijalnom kriteriju. Također, školovanje su završila i tri srednjoškolca stipendista Grada Rijeke. Svima njima su uz čestitke uručene preporuke i prigodni pokloni.

Novi stipendisti Grada Rijeke u školskoj/akademskoj 2016./2017. godini postali su:

  • Učenici: Aščić Matea, Bakić Tina, Banović Luka, Borčić Kristina, Breš Barbara, Crnković Maja, Grbas Vilma, Jakupović Arenela, Jovanović Miroslava, Kovačić Nino, Krajči Maria, Milošević Tanka, Poljanić Leon, Sorić Mirna, Žerovnik Matej i Žužić Lucija.
  • Studenti: Bačić Matea, Bakić Sara, Batković lvana, Bekafigo Andrea, Blečić Maša, Bukša Iva, Bulj Aleksandar, Ćiković Veronika, Delač Martina, Fadljević Tino, Finderle Lana, Justinić Maja , Karneluti Antonio, Kočan Sara, Matić Adriana, Mikašinović Matko, Močinić Antonio, Nikolac Nika, Nojković Elena, Peruč lvana, Petković Filip, Radobuljac Katarina, Sinožić Marin, Stefanović Mia, Stroligo Andrea, Škarica Dara, štemberger Andrea, Šušić Lovre, šutić lngrid, Todorović Doris, Urek Petra, Žauhar Petar i Žužić lvana.

U  2016. godini diplomirali su, odnosno maturirali: Alaupović Luka, Arbula Nereo, Banov Katarina, Benić Filip, Bujan Lucija, Ćoso lra, Fabijanić  Martina, Gašparić Petra, Gojević-Zrnić Marija, lličić Lidija , Kukavica Sebastian Antonio, Lerga Rebeka, Maršić Matej, Mišljenović Dejan, Ožbolt Marina,  Pavlović  Luka, Pilepić Struja Daria, Piličić Stjepan, Roman Laura, Rukavina Luka, Saltović Ema, Šikić Silvija, Šiljak Edi, Šušnjar Aleksandar, Vuković Majda, Zrinski Tin, Danijel Jurišić, Ričard Shala i Sara Dominiković.

Grad Rijeka od svog osnutka sustavno ulaže u obrazovanje mladih, studenata i učenika s prebivalištem na području grada Rijeke. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

Stipendije za darovite učenike i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, od 1993. godine. Proteklih 23 godina isplaćeno je 3107 godišnjih stipendija.

Za akademsku 2016./2017. godinu za stipendiranje ukupno 100 učenika srednjih škola i studenata, iz Proračuna Grada Rijeke izdvojit će se oko 870.000,00 kn. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije, u akademskoj/školskoj godini primit će 9 stipendija od 850,00 kuna mjesečno. Za stipendiste koji se školuju izvan Rijeke stipendija je viša i iznosi 1.100,00 kuna mjesečno.

Stipendije za deficitarna zanimanja Grad Rijeka počeo je dodjeljivati akademske godine 2010./2011. Deficitarnost se određuje temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji te sagledavanjem potreba u ustanovama odgoja i obrazovanja Grada Rijeke. S obzirom na to da takvi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomaže mladim Riječanima da brže završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer se njihovim eventualnim zapošljavanjem po završetku studija zadovoljavaju potrebe za kadrovima koji nedostaju.

Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno. Korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine. Za akademsku godinu 2016./2017., za stipendiranje ukupno 10 studenata iz gradskog proračuna izdvojit će se 99.000,00 kn. U posljednje 6 godina ukupno je isplaćeno oko 600.000,00 kn.

Stipendije po socijalnom kriteriju prvi put su dodijeljene u prosincu 2014. godine. U bodovanju prijava pristiglih na natječaj uzima se u obzir postojanje posebnih socio-ekonomskih uvjeta života koji značajno utječu na odgoj i obrazovanje učenika i studenta. Veći dio stipendija usmjeren je na srednjoškolsku populaciju. Ovim stipendijama želi se premostiti ekonomska prepreka za ulazak mladih iz socijalno ugroženih obitelji u sustav obrazovanja, a istovremeno smanjiti trend njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.

Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno. Za akademsku 2016./2017. godinu za stipendiranje ukupno 20 učenika srednjih škola i studenata izdvojit će se 204.000,00 kn.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održan odbojkaški turnir Ičići Masters 2022.

Na plaži u Ičićima od 5. do 7. kolovoza odigran je turnir Ičići Masters 2022 – Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u ...