Početna - IZDVOJENO - Uhićen Josip Perković!
foto: PIXSELL

Uhićen Josip Perković!

Ulaskom u Novu godinu, na snagu je stupio i izmijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga (EUN) stoga je i policija postupila po tom nalogu i uhitila bivšeg čelnika tajne službe, Josipa Perkovića.

Navedni uhidbeni nalog za Perkovićem izdalo je njemačko pravosuđe. Uz Perkovića, policija je uhitila i Zdravka Mustača koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi.

Podsjetimo, njemačko pravosuđe jer za Perkovićem izdalo europski uhidbeni nalog, pod optužbom da je sudjelovao u pripremi ubojstva hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića pokraj Münchena 1983. Taj je nalog trebao na snagu stupiti 1. srpnja, kada je Hrvatska postala punopravna članica EU-a, no saborska je većina tri dana prije izglasovala izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama Unije, prema kojima se europski uhidbeni nalog nije mogao primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 2002.

Osim za Perkovića, EUN će se aktivirati i za još 28 osoba za kojima su članice EU raspisale naloge. Među njima su još dvojica bivših ‘obavještajaca’ te niz ubojica, krijumčara, razbojnika i drugih prijestupnika.

(I: Media servis)

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...