Početna - GOSPODARSTVO - Ukida se naknada za povratnu ambalažu?
web

Ukida se naknada za povratnu ambalažu?

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pustilo je  novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu u javnu raspravu od 20. svibnja. Pravilnikom se uz ostalo  predviđa ukidanje povratne naknade od 50 lipa na ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda.

Riječ je o “cirkularnoj” naknadi koja kruži između proizvođača, Fonda za zaštitu okoliša, trgovca i potrošača, kako bi se potrošača stimuliralo da praznu ambalažu vrati u reciklažu. Ona ostaje za alkoholna i bezalkoholna pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u PET i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži zapremine veće od 0,2 litre, no ukida se za mlijeko i mliječne tekuće proizvode.

Vjerovatno je ovo prvi korak kako bi se u potpunosti ukinula povratna naknada jer  se od građana očekuje da  će kroz neko vrijeme početi  sortirati i odlagati sav otpad na “zelene otoke” koji je sad u sustavu povratne naknade

Mlijeko i tekući mliječni proizvodi  trebali bi pojeftiniti za 50 lipa koliko i iznosi povratna naknada, a to se  očekuje najranije od 1. lipnja, kad bi novi pravilnik otprilike mogao stupiti na snagu. Povratna naknada na mlijeko više neće postojati pa je opravdano očekivati da će za taj iznos i proizvodi morati pojeftiniti. Trgovci će, s druge strane, ostati bez svojih 0,15 kuna na svaku primljenu praznu bocu mlijeka, jogurta ili sličnog, što je nagrada koju općenito primaju iz Fonda za zaštitu okoliša za prikupljanje ambalaže.

Te će boce sad završavati u spremnicima za prikupljanje plastike na ‘zelenim otocima’, u lošijoj varijanti u miješanom komunalnom otpadu, građani ih u trgovine više neće vraćati, pa će i trgovci koji za svaku prikupljenu bocu ili limenku primaju 15 lipa nagrade, ostati bez oko 10,5 milijuna kuna godišnje.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...