Početna - IZDVOJENO - Ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred
Škola
foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred

Prema prijedlogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uskoro bi se za upis u osnovnu školu mogla ukinuti najniža dobna granica.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta početkom je mjeseca pokrenulo javnu raspravu o Prijedlogu Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava. Iza poduljeg naziva tog propisa krije se, između ostalog, i ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.

Prođe li prijedlog Pravilnika po završetku javne rasprave, koja traje do kraja listopada, primjenu u ovakvom obliku povjerenstva pri Uredima državne uprave od naredne će godine morati razmatrati sve zahtjeve roditelja, bez obzira o kojoj se dobi djeteta radi.

Prema trenutnim pravilima, u školu dijete najranije može krenuti sa šest godina. Ukidanjem dobne granice izašlo bi se u susret nadarenoj djeci, ali bi prema nekim stručnjacima bio otvoren put preambicioznim roditeljima koji bi na testiranje psihologu mogli dovesti i trogodišnjake.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Zatvorena 14. ocjenska izložba maketa brodova ”Rijeka 2021”

Među 60 izloženih maketa na 14. Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2021“ prvom nagradom publike nagrađena je maketa Fregata ...