Početna - IZDVOJENO - Ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred
Škola
foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred

Prema prijedlogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uskoro bi se za upis u osnovnu školu mogla ukinuti najniža dobna granica.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta početkom je mjeseca pokrenulo javnu raspravu o Prijedlogu Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava. Iza poduljeg naziva tog propisa krije se, između ostalog, i ukidanje dobne granice za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.

Prođe li prijedlog Pravilnika po završetku javne rasprave, koja traje do kraja listopada, primjenu u ovakvom obliku povjerenstva pri Uredima državne uprave od naredne će godine morati razmatrati sve zahtjeve roditelja, bez obzira o kojoj se dobi djeteta radi.

Prema trenutnim pravilima, u školu dijete najranije može krenuti sa šest godina. Ukidanjem dobne granice izašlo bi se u susret nadarenoj djeci, ali bi prema nekim stručnjacima bio otvoren put preambicioznim roditeljima koji bi na testiranje psihologu mogli dovesti i trogodišnjake.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...