Početna - IZDVOJENO - Ukrajinska kriza traje i dalje
Foto:arhiva Jutarnji

Ukrajinska kriza traje i dalje

Ne prestaje kriza u Ukrajini

Kriza se u Ukrajini  nastavlja,  a kako i kada će doći kraju nitko sa sigurnošću ne može tvrditi. Sada su u krizu  upletene osim Rusije i  EU te  Sad.  Eventualnom mirnom raspletu događaja nimalo nije doprinijelo ni  uspješno  ispaljivanje ruskog  interkontinentalnog  balističkog  projektila . Strateške raketne snage lansirale su RS-12M Topol projektil iz južne regije Astrahana, a lažna bojna glava pogodila je svoj cilj u Kazahstanu. Lansirno mjesto Kapustin Jar je blizu rijeke Volge oko 450 km istočno od granice s Ukrajinom. Rusija prenosi da je lansiranje bilo probno u terminu dogovorenom davno prije izbijanja krize u Ukrajini.

Tiskovna konferencija Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je događaje u Ukrajini protuustavnim prevratom i vojnim preuzimanjem vlasti, na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor janukovič pobjegao iz Kijeva. Naglasio je da će se vojskom koristiti samo u krajnjoj nuždi. Kaže da Rusija ima zahtjev legitimnog ukrajinskog predsjednika Janukoviča za vojnom pomoći

Povratak u bazu

Ruski predsjednik Vladimir Putin  u utorak je naložio snagama koje sudjeluju u vojnim vježbama ovoga tjedna, koje su se održavale diljem zapadne Rusije u području koje graniči s Ukrajinom, da se vrate u bazu. BBC navodi da je riječ o čak 150.000 vojnika.

Dodao je da je  Rusija spremna ugostiti sastanak na vrhu skupine G8, ali ako zapadni čelnici ne žele doći, kao što prijete, ne moraju. Komentirajući reakciju SAD-a na krizu u Ukrajini, Putin je rekao da je vrlo lako uništiti veze između Rusije i Amerike, ali da će ih biti veoma teško ponovno izgraditi.

Predsjednik Barack Obama je rekao da izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o Krimu nikoga nisu obmanule i upozorio da se Moskva intervencijom u Ukrajini izlaže slabljenju svog utjecaja u regiji. Naglasio je da Sjedinjene Države, Europska unija i njihovi saveznici drže da Rusija svojim postupcima krši međunarodno pravo.

– Međunarodna zajednica je osudila rusko kršenje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine. Osudili smo njihovu intervenciju na Krimu. Pozivamo na smirenje stanja i trenutačno raspoređivanje međunarodnih promatrača – dodao je Obama.

Protesti i u drugim gradovima

Iako je  Kijevu stanje mirno, protesti se događaju u drugim dijelovima Ukrajine.

Više od tisuću prosvjednika s ukrajinskim zastavama izašlo je u utorak na ulice istočnog ukrajinskog grada Donjecka, po prvi put nadmašivši u brojnosti promoskovsku mladež koja je zaposjela zgradu vlade u njemu na kojoj se vijori ruska zastava.

U Harkovu, drugom istočnom gradu, subotnji prosvjedi su bili nasilni, a desetine ljudi je ozlijeđeno kada su proruski prosvjednici napali zgradu regionalnog parlamenta divljački pretukavši malobrojne civile koji su izašli da je brane. To je međutim alarmiralo javnost. Grad je sada miran a ukrajinska zastava se ponovo vijori na zgradi, nakon što je bila zamijenjenaa ruskom, a ispred nje je oko 200 interventnih policajaca koji je štite.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...