Početna - KULTURA - “UMJETNICI AKADEMICI U OPATIJI” – Zlatko Keser

“UMJETNICI AKADEMICI U OPATIJI” – Zlatko Keser

Otvorenje izložbe akademika Zlatka Kesera je u subotu, 3. ožujka 2018. godine u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u 12,00 sati.

Jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara, profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i akademik, sjajan pedagog i još bolji tumač bitka i spoznaje, umjetnik koji život i prirodu proučava precizno i sveoubuhvatno – sve je to Zlatko Keser.

Akademik  Zlatko  Keser rođen je  23. siječnja 1942. u  Zagrebu a slikarstvo je diplomirao 1967. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Otona Postružnika. Od 1975. godine suradnik  je Majstorske radionice akademika Krste Hegedušića. 1982. postaje profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a potom redoviti član Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a.

Bavi se, uz slikarstvo, grafikom i zidnim slikarstvom, ilustriranjem knjiga i izradom vitraja, a radio je i u tehnici freske (freske u javnim prostorima u Koprivnici i Zagrebu).

Zlatko Keser umjetnik je  maštovitih prizora u kojima se figuralne i organičke asocijacije prožimaju sa slobodnim kromatskim poljima i znakovima. Ističe se infantilnim rukopisom i odnjegovanom kolorističkom materijom neobičnih i žestokih kontrasta. U ciklusima crteža, često erotična sadržaja, bliži je nadrealizmu i art brutu. Radi raskošna ulja, buntovničke kolaže, frenetične crteže, šaroliku  keramiku i osebujno fresko slikarstvo.

Zlatko Keser upravo mahnitom žestinom, divljeg i nezaustavljivog temperamenta,  iznosi na površinu platna čitave nizove, spletove znakova, simbola i ikona svih religija, magija i mitova čovječanstva, definiranih njime samime. Njegova su Lica misli i osjećaji koji ključaju, koji se rasprskavaju u tijelu slikarstva s temperaturom višom od 40  stupnjeva i koji u svom eksplozivnom očaju, kaosu i kovitlacu grčevito postavljaju pitanja o neizrecivom i neprikazivom izvorištu neba i zemlje, o obuhvatnoj istini jednog jedinstvenog bitka, napisao je Zdenko Rus.

O izložbi – „STVARNOST NESTVARNOG“

Otkud nadiru ove crte i boje u Keserove slike? Ovo pitanje otvara stvaralaštvo Zlatka Kesera onim tajanstvenim prostorima iz kojih se, ako možemo tako kazati, pojavljuju različiti oblici. Kad kažemo pojavljuju, to implicira njihovo postojanje i prije nego što ih je slikar vizualizirao u materijalnoj činjenici djela: u crti, u boji, u obliku. Dakle, i prije svojega postojanja u samoj tvari, Keserovi su oblici postajali i izvan, iznad i mimo same tvari, u drugoj i drukčijoj stvarnosti, u netvarnoj stvarnosti, to jest u metafizičkom i iracionalnom. U prilog Keserovu slikarskom postupku domećemo i tvrdnju Henria Focillona: „Kao što svaka tvar ima svoju obličnu sklonost (vocation formelle), tako i svaki oblik  ima svoju tvarnu sklonost (vocationmaterielle), već ucrtanu u svoj unutarnji život.” Stoga i naše nastojanje, a u to nas uvjerava slikarevo djelo, pokazuje dobar smjer u iščitavanju Keserova stvaralaštva ukazivanjem na činjenicu da ono ima „svoj unutarnji život”, odnosno svoju duhovnu stvarnost, i da je upravo ta činjenica gradbena sastavnica Keserova stvaralaštva i njegovo ishodišno mjesto u kojemu nam je i tražiti njegov smisao, stvaralačke motive i izazove. Upravo  bojom Keser oblikuje „unutarnji život” i, kao što nas upućuje citirani teoretičar, „u apstraktnom stvara konkretno, a u bestežinskom nešto što ima težinu”. Milan Bešlić

Izložba je otvorena sve do 25. ožujka 2018. godine, svakim danom od 10,00 do 17,00 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Riječki karneval 2021.

Zvuk antonjskog roga 17. siječnja označiti će početak Pusta – toliko željenog doba karnevala. Ove godine u skraćenom obliku od ...