Početna - IZDVOJENO - Umjetničke akcije kao potpora kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture
EPK logo
web

Umjetničke akcije kao potpora kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

Dvije su iza nas, a jedna slijedi. Riječ je o umjetničkim akcijama koje su potpora kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

Otvaranje izložbe “Rad kao dar”
U galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Verdijeva 19b, jučer je održano  otvaranje izložbe “Rad kao dar”, na kojoj su prezentirani radovi učenika nastali u sklopu istoimenog projekta. ”Rad kao dar”, autorice i voditeljice Izabele Peculić, inspiriran je radom kao tematskom cjelinom koncepta kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te željom i potrebom da pedagoške ustanove svojim aktivnostima budu uključene u kreativne procese pripreme kandidature za ovu prestižnu titulu.
“Premda je ime projekta vesela igra riječi, ono upućuje i na ozbiljne i važne pojmove u obrazovanju i budućem životu mladih te nameće poveznicu s kreativnošću i poticanjem likovnog promišljanja i stvaralaštva. Korelacijom s drugim nastavnim predmetima sudionici su tragali za materijalnim i nematerijalnim stranama likovnih darova,” kazala je Peculić, pozvavši sve građane da posjete izložbu i razvesele se radovima najmlađih kao najljepšim darovima.

Aktivnosti u sklopu ovog projekta su se tijekom listopada i studenog 2014. godine odvijale u osnovnim školama Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Eugen Kumičić, Gelsi, Gornja Vežica, Ivan Zajc, Kantrida, Kozala, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Turnić, Vežica, Vladimir Gortan i Zamet, Centru za odgoj i obrazovanje te na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Naime, u sklopu nastave Likovne kulture na 2. godini Učiteljskog studija održana je radionica oblikovanja papira. Profesorica Zlata Tomljenović istaknula je kako će se Učiteljski fakultet i ubuduće odazivati umjetničkim akcijama, koje uključuju studente u život lokalne zajednice.

Riječke osnovne škole i vrtići uključeni su u proces pripreme kandidature Grada Rijeke za EPK 2020.  kroz niz programa pod zajedničkim nazivom “Ususret EPK u riječkim osnovnim školama i vrtićima” sa željom da se promovira bogat kulturni život u Rijeci na svim razinama te da se u gradu stvori pozitivna energija sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima primjerenima dobi i interesima najmlađe generacije koja će 2020. postati itekako važan sudionik manifestacije.

Radovi mladih Riječana bit će u galeriji Juraj Klović postavljeni kao svojevrsna izložba u izložbi, budući da je u novom riječkom izložbenom prostoru trenutno postavljena godišnja izložba članova HDLU-a Rijeka. Tajnica HDLU-a Rijeka Jasna Rodin još se jednom zahvalila Gradu Rijeci na novim galerijskim prostorima, otvorenim proteklih tjedna, dodavši:
“Novi prostor pruža mogućnosti za osmišljavanje novih programa, u prvom redu edukacija za sve uzraste, kako bi galerija postala prepoznatljiv i posjećen kulturni punkt Rijeke,” kazala je Rodin, izrazivši kako članovi HDLU-a itekako mogu pridonijeti kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

Akcija uličnih umjetnika na Trgu Matije Vlačića Flacijusa
U subotu, 20. prosinca, u 11:00 sati,  na Trgu Matije Vlačića Flacijusa održat će se akcija uličnih umjetnika koji će postaviti svoje instalacije u prostoru uz popratni zabavni program, jazz koncert i kuhano vino.

Kako je kazala umjetnica Ana Glažar, svoje ilustracije, “stickere”, u sklopu umjetničke akcije predstavit će niz uličnih umjetnika, od kojih su mnogi sa svojim radovima odavno prisutni u riječkom javnom prostoru. Osim Glažar, potporu riječkoj kandidaturi dat će i Nika Rukavina, Pekmezmed, Nindža Tiger, Ivan Šumski i Tifani Rubi.

Promocija pobjednika DJ natječaja “EPK AmbasadoRI” u Palachu
Jučer je u  Omladinskom kulturnom centru Palach održana promocija pobjednika DJ natječaja “EPK AmbasadoRI”, koje su Riječani već mogli upoznati tijekom nastupa na Korzu u sklopu svečanog paljenja blagdanske rasvjete. Kako je kazala suradnica u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Jelena Tondini, u Palachu će se predstaviti DJ Smeđi Šećer kojeg je izabrao stručni žiri te DJ Dim, kojeg je izabrala publika lajkanjem mikseva na Facebook stranici. Natječaj za EPK DJ-e raspisan je u suradnji s riječkom podružnicom Hrvatske glazbene unije, a prijavilo se 13 DJ-a s odličnim miksevima na teme iz koncepta: rad, voda, različitost i luka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...