Početna - IZDVOJENO - Upoznajmo svoj grad da bi smo ga više voljeli- CTK nastavlja s programom
web

Upoznajmo svoj grad da bi smo ga više voljeli- CTK nastavlja s programom

Na jučer održanoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati volonterskog programa Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli u prošloj godini te planovi za ovu godinu. Pristni su bili Diana Predrag,volonterka CTK Rijeka, Nada Turk, volonterka CTK Rijeka, Branka Turčić, volonterka CTK Rijeka, Olivera Stanić, direktorica, CTK Rijeka.

Volonterski program Centra tehničke kulture Rijeka Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli provodi se već petu godinu s ciljem educiranja građana Rijeke o bogatoj povijesnoj, kulturnoj i umjetničkoj baštini grada Rijeke i njene okolice.

Nove aktivnosti programa

I u 2015. godini Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli pripremio je niz aktivnosti kojima je cilj postojećim i novim korisnicima otkriti nove gradske prostore, ustanove i teme kojima će dodatno obogatiti svoje znanje o našemu gradu i njegovoj okolici. U planu je provedba niza obilazaka posvećenih tehničkim, povijesnim i kulturnim riječkim temama, kao i organizacija nekoliko izleta u gradove riječke okolice. Sukladno profilu i širokim interesima građana, aktivnosti su tematski raznovrsne tako u njima svatko može pronaći nešto što ga zanima (pregled aktivnosti za 2015. godinu nalazi se u kalendaru aktivnosti koji je u prilogu).

U prva dva mjeseca 2015. godine organizirane su i prve ovogodišnje aktivnosti programa: posjet Centru Zamet u kojem su građani dobili priliku prošetati suvremenim sportskim objektom velike tehnološke i arhitektonske vrijednosti, te obilazak brane na jezeru Valići i Hidroelektrane Rijeka gdje su se upoznali s načinom funkcioniranja pogona koji koristi vode vodotoka Rječine za proizvodnju električne energije.

 

Pregled 2014. godine

U 2014. godini, zahvaljujući radu volontera i djelatnika CTK Rijeka, održano je ukupno 11 aktivnosti u kojima je sudjelovalo preko 500 građana. Zainteresirani građani su kroz aktivnosti provedene uz stručno vodstvo imali priliku posjetiti riječku džamiju, sinagogu i crkve u centru grada, sudjelovati na predavanjima o javnim gradskim prostorima i Rijeci u doba renesanse, prošetati se izložbom o riječkoj industrijskoj baštini, Srednjom talijanskom školom i Građevinskim fakultetom, istraživati zvjezdano nebo u Astronomskom centru te posjetiti gradove Opatiju i Kastav.

Evaluacija korisnika provedena na kraju godine pokazala je da su i petu godinu zaredom korisnici programa izuzetno zadovoljni programom, temama, organizacijom obilazaka te dobivenim informacijama te da žele da se program nastavi i u 2015. godini.

 

Upoznavanje Rijeke

Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli s realizacijom je počeo sada već davne 2011. godine, te je velikom broju zainteresiranih građana dao priliku da se, kroz organizirane šetnje i tematska predavanja koje na volonterskoj baziprovode mnogi riječki stručnjaci, upoznaju s različitim dijelovima grada te njegovim povijesnim, kulturološkim i umjetničkim specifičnostima. Korisnici programa posjetili su mnoge gradske lokalitete: od bivših industrijskih pogona poput Hartere i Torpeda, kulturnih i muzejskih ustanova, do riječkog Korza, gradskih crkvi i drugih, te su istraživali različite „riječke“ teme.

Osim na obilascima grada i predavanjima, korisnici i volonteri programa aktivno sudjeluju i u životu Facebook grupe Rijeka-Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli koja je formirana kao platforma na kojoj će članovi raspravljati o aktivnostima programa i različitim riječkim temama, dijeliti fotografski i video materijal o Rijeci te vlastita iskustva i znanja o gradu. Na taj način korisnici programa rade na razvoju svojih vještina u korištenju novih tehnologija te istovremeno uče o Rijeci i njenoj baštini.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na “Mićoj marunadi Dobreć”

Manifestacija “Mića marunada Dobreć – da se užance ne pozabe” okupila je mnogobrojne posjetitelje svih generacija koji su uživali u ...