Početna - KULTURA - Upoznajte udrugu Kastavske mavrice
Kastavka mavrica
Foto: Bojana Maričić

Upoznajte udrugu Kastavske mavrice

Upoznajte udrugu “Kastavka mavrica”.  Za one koji ne znaju mavrica znači duga.  Tu neprofitnu udrugu čini dvadesetak  vrijednih i  maštovitih žena sa područja Kastavštine.  Udrugu   je osnovalo nekoliko entuzijastica  2010. godine,  koje su nastojale svoju ljubav prema ručnom radu i  tradicijama  širiti na neke druge naraštaje.  A kako same kažu cilj im je i očuvanje  i popularizacija  jedinstvenih vrijednosti ručnog rada, kreativnog stvaralaštva ,  a prvenstveno kulture i  tradicije našeg kraja. Udruga nema  vlastite prostore, a nadaju se da će jednog dana i to realizirati,  pa radionice odrađuju u suvenirnici  jedne od članica.

Mavrice se finaciraju same, prodajom  vlastitih proizvoda, a  skromnu financijsku pomoć dobiju od grada Kastva.  Saživjela je suradnja sa TZ Kastav. Mavrice i TZ Kastav promoviraju se uzajamno,  a kako bi se  znalo  ” ke su,  ća su  i  kamo  gredu”   TZ je osmislila kastavske gradske nošnje  koje članice nose na sajmovima i manifetsacijama koje posjećuju, domaćeg i međunarodnog karaktera. Evo nekih:  Fiumare 2013. , Malik Fest-u,  Ljetnom i Jesenskom sajmu u Kružnoj ulici u Rijeci,  Margaretinom letu u Bakru,  Sr(etno) Selce,   Vitam sajam u Malinskoj i Beloj nedeji,  Kmetijska tržnica  u Ilirskoj Bistrici.

Vrijedne ruke izrađuju uporabne predmete i  suvenire karakteristične za njihovo mjesto,  a  svoje maštovite uratke proizvode radom na keramici, staklu, obradi drva, papira, tkanina. Koriste sve prirodne materijale,   u raznosvrsnim  tehnikama.

Konastanta u njihovu radu su  tjedne  jednosatne  radionice,  a novina  je najava  Dječje ekološke radionice  zamišljene kao poduka djece,  a  i roditelje su dobrodošli ,  te  izrada ukrasa za nadolazeći  Uskrs od recikliranog  papira,  mahovine i  organdija. Za djecu nema ograničavajućih faktora kad je dob u pitanju,  mlađi bi ipak trebali imati pratnju roditelja.

Na radionici u trenutku mog posjeta  uz voditeljicu  Suzana, upoznala sam Kaju, Celestinu, Andreju  i Sonju.

Na pusni pondeljak  ugošćuju  redovne  talijanske goste sa  Riječkog karnevala i naravno Halubajske zvončare.

Ne drže se Mavrice samo tradicije, prate i moderne trendove pa imaju i svoj profi na  FB  Udruga kastavskih mavrica.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) ”Casabianca” oduševila Ljetnu pozornicu u Opatiji

Hit predstava „Casabianca“ oduševila je sinoć rasprodanu i prepunu Ljetnu pozornicu na kojoj je dvije tisuće posjetitelja uživalo u duhovitim ...