Početna - IZDVOJENO - Upozorenje DHMZ-a: Dolazi velika hladnoća!

Upozorenje DHMZ-a: Dolazi velika hladnoća!

Državni hidrometeorološki zavod objavio je danas posebno priopćenje u kojem upozoravaju na dolazak velike hladnoće.

“Godina je počela uz pravo zimsko vrijeme. Iako je hladnoća početkom siječnja nešto što očekujemo, treba naglasiti da će idućih dana biti prilično hladno, posebice na Jadranu gdje će osjećaj hladnoće povremeno dodatno pojačavati jaka i olujna bura.

Danas su zabilježeni olujni udari vjetra i u sjevernim kopnenim krajevima, primjerice na Bilogori. Duž obale je na nekim lokalitetima puhala na udare orkanska bura (izmjereni su udari bure u Jasenicama od 43,6 m/s, Makarskoj 42,9 m/s i u Splitu na Marjanu 40,7 m/s), a u Jasenicama je čak početkom dana i srednja brzina vjetra bila orkanska”, stoji u priopćenju.

Bura će oslabjeti, no…

“Bura će u nastavku dana i sutra postupno slabjeti, prvo na sjevernom dijelu, zatim u Dalmaciji, a gotovo će sasvim oslabjeti u subotu, no u nedjelju i ponedjeljak ponovno će biti razmjerno vjetrovito.

Kako će vjetar slabjeti, a s daljnjim pritjecanjem izrazito hladnog zraka sa sjevera kontinenta, sutra će biti još hladnije nego danas uz dosta često negativnu temperaturu duž obale pa i na otocima. Od subote će danju biti toplije, no nastavit će se niz s razmjerno hladnim noćima zbog čega će mjestimice na snazi biti umjerena pa i velika opasnost od hladnoće koja može djelovati na zdravlje”, stoji u priopćenju.

Niska temperatura, osim po zdravlje, može idućih nekoliko dana prouzročiti i druge probleme, posebice u predjelima gdje može doći do smrzavanja tekućina što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl.

Upozorenje na hladne valove

DHMZ je za petak izdao umjerenu opasnost od hladnih valova za područje Karlovca, Gospića i Knina, dok je za subotu na snazi isto upozorenje za područje Gospića, Knina, Rijeke i Splita. U nedjelju je oglašena i velika opasnost od hladnog vala za područje južne Dalmacije.

I servis Severe Weather Europe javlja kako naše krajeve idućih dana očekuje pravo zimsko vrijeme, koje bi se moglo protegnuti sve do sredine siječnja. Očekuju se temperature niže od prosjeka za ovo doba godine. 

Embedded video

Od danas osjetno hladnije

Portal Neverin također piše kako će od danas u cijeloj Hrvatskoj biti osjetno hladnije.

Premještanje duboke ciklone istokom Europe uz istovremeno snažnu anticiklonu od 1045 hPa nad britanskim otočjem dovest će do naglog prodora vrlo hladnog zraka sa sjevera u naše krajeve, piše Neverin.

Osjetno hladnije bit će u četvrtak i petak, a malo snijega valja očekivati tijekom četvrtka i petka u dijelu unutrašnjosti, osobito u Lici i Slavoniji. Pokoja pahulja nošena burom moguća je i na Jadranu.

Dnevne temperature zraka tijekom dana u unutrašnjosti će biti oko ili ispod nule, a na Jadranu tek pokoji stupanj iznad nule.

Od subote toplije

Od subote se očekuje postupan porast temperatura zraka, a vjetar će okrenuti na južne i jugozapadne smjerove. Novi prodor hladnijeg zraka očekuje se tijekom nedjelje i ponedjeljka kada će još ponegdje u unutrašnjosti pasti malo snijega, piše Neverin.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...