Početna - IZDVOJENO - “Urbi et Orbi” pape Franje
Papa Franjo
foto: Reuters/PIXSELL

“Urbi et Orbi” pape Franje

Pred tisućama ljudi s balkona bazilike sv.Petra u Vatikanu, papa Franjo je po prvi put, otkada je sjeo na čelo katoličke crkve, poslao vjernicima božićnu poruku “Urbi et Orbi”.

Papa se u svom govoru pozvao na mir u svijetu konkretno govoreći o sukobu u Siriji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Iraku te je molio za “povoljan ishod” mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca. Svatko trebao biti mirotvorac na svoj način. Pozvao je i na “društveni sklad” u Južnom Sudanu gdje etničke napetosti dovode do brojnih žrtava i prijete miroljubivm suživotu u toj najmlađoj državi na svijetu.

»Ratovi slamaju i ranjavaju toliko puno života«, rekao je Franjo dodajući da su najranjivije žrtve djeca, stariji, žene i bolesni.

Franjo je u govoru pozvao Boga da »čuva djecu koja su kidnapirana, ranjena ili ubijena u oružanim sukobima i onu kojima je djetinjstvo oduzeto te su prisiljeni postati vojnici«.

Također se zauzeo za »dostojanstven život« imigranata, prisjećajući se tragedija poput one u kojoj su se stotine Afrikanaca utopile pred talijanskim otokom Lampedusa, a posebno je ustao protiv trgovine ljudima koju je nazvao »zločinom protiv čovječnosti«

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...