Početna - IZDVOJENO - “Urbi et Orbi” pape Franje
Papa Franjo
foto: Reuters/PIXSELL

“Urbi et Orbi” pape Franje

Pred tisućama ljudi s balkona bazilike sv.Petra u Vatikanu, papa Franjo je po prvi put, otkada je sjeo na čelo katoličke crkve, poslao vjernicima božićnu poruku “Urbi et Orbi”.

Papa se u svom govoru pozvao na mir u svijetu konkretno govoreći o sukobu u Siriji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Iraku te je molio za “povoljan ishod” mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca. Svatko trebao biti mirotvorac na svoj način. Pozvao je i na “društveni sklad” u Južnom Sudanu gdje etničke napetosti dovode do brojnih žrtava i prijete miroljubivm suživotu u toj najmlađoj državi na svijetu.

»Ratovi slamaju i ranjavaju toliko puno života«, rekao je Franjo dodajući da su najranjivije žrtve djeca, stariji, žene i bolesni.

Franjo je u govoru pozvao Boga da »čuva djecu koja su kidnapirana, ranjena ili ubijena u oružanim sukobima i onu kojima je djetinjstvo oduzeto te su prisiljeni postati vojnici«.

Također se zauzeo za »dostojanstven život« imigranata, prisjećajući se tragedija poput one u kojoj su se stotine Afrikanaca utopile pred talijanskim otokom Lampedusa, a posebno je ustao protiv trgovine ljudima koju je nazvao »zločinom protiv čovječnosti«

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Evo kako je glasao naš kraj na jučerašnjim izborima

Kvarner je tadicionalno ostao vjeran lijevoj opciji Opatija Restart- 43,17 % HDZ-22,07% Možemo!-9,30% Most-5,30% Domovinski pokret-4,65% Matulji Restart-41,51% HDZ-23,18% Možemo!-8,03% ...