Početna - IZDVOJENO - Uskoro novi zakon: Nema povlaštenih za plaćanje komunalne naknade
komunalna naknada
web

Uskoro novi zakon: Nema povlaštenih za plaćanje komunalne naknade

Vjerske zajednice i druge udruge koje na svojim nekretninama na neki način zarađuju novac, primjerice od najma, ubuduće bi trebale plaćati komunalnu naknadu, oznaje se u Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva, piše Jutarnji list.

Ministrica Anka Mrak Taritaš do jeseni ili do početka iduće godine predložit će novi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji bi napokon ujednačio plaćanje komunalne naknade za sve jedinice lokalne samouprave, odnosno gradove i općine koji sada različito tretiraju plaćanje ovog nameta. Naime, svaki grad ili općina posebno odlučuje koga će osloboditi plaćanja komunalne naknade, pa se tako zna dogoditi da gradovi s relativno sličnim brojem stanovnika ili položajem od komunalne naknade uprihode potpuno različite iznose.

Zagreb od komunalne naknade godišnje ubire oko devet posto proračuna, a Split 15 posto. To znači da metropola, prema mišljenju stručnjaka iz Ministarstva graditeljstva, u većem broju oslobađa korisnike od plaćanja komunalne naknade. Također, smatraju u Ministarstvu, vjerske zajednice, posebice Katolička crkva, u svom vlasništvu imaju velik broj nekretnina, poput stanova, zemljišta i zgrada, koje nisu u funkciji obavljanja vjerske ili obrazovne djelatnosti nego se iznajmljuju drugim korisnicima, ili su u nekoj drugoj funkciji zarade, pa takvi objekti ne bi trebali biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Slična je situacija i s nekim udrugama koje onda gradovi i općine oslobađaju od plaćanja komunalne naknade. Procjena je da bi gradovi i općine na godišnjoj razini s pojačanim obuhvatom obveznika komunalne naknade, prihodima od legalizacije i ukidanjem ili smanjenjem olakšica mogli ubirati oko 200 milijuna kuna više.

 – To bi sve trebalo regulirati novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji bi se pripremio do kraja godine da bi u 2016. stupio na snagu. Imate situaciju da neka općina ili grad oslobađa mnoge plaćanja komunalne naknade, a onda ima rupu u proračunu i od države traži novac – objašnjava Mrak Taritaš.

Ideja je da se plaćanje komunalne naknade regulira tako da u proračunima jedinica lokalne samouprave u proračunu taj iznos ne bi smio biti manji od 10 do 15 posto.

– Imate 556 gradova i općina i svaka jedinica ima svoju metodologiju oslobađanja. Kada vidite da u jednom gradu imate pet posto prihoda od toga, a u drugom 15 posto, to je znak da netko ne radi svoj posao – kaže Mrak Taritaš.

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu zapravo je nadomjestak za porez na nekretnine, koji je Hrvatska obećala uvesti i Europskoj komisiji u mjerama prekomjernog deficita. Međutim od toga se odustalo jer treba srediti vlasništvo i popisati sve nekretnine. Ideja je, kažu nam u Ministarstvu, da se jednog dana, za dvije do tri godine, komunalna naknada ukine, a uvede porez na nekretnine.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...