Početna - IZDVOJENO - Uskoro preuređenje Pavlinskog trga u Starom gradu i proširenje parka na Pomeriju
rijeka
Grad Rijeka

Uskoro preuređenje Pavlinskog trga u Starom gradu i proširenje parka na Pomeriju

Na svojoj redovitoj konferenciji za medije gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je početak realizacije niza projekata cestogradnje ukupne vrijednosti od čak 45 milijuna kuna, kao i kompletno preuređenje atraktivnog Pavlinskog trga u Starom gradu te proširenje parka u ulici Pomerio.

 Početkom studenog počinje uređenje Pavlinskog trga i dijela Ulice Janeza Trdine, ukupne površine oko tisuću kvadratnih metara, što uključuje zamjenu kompletne infrastrukture i popločavanje trga na isti način na koji su uređivani i drugi trgovi u Starom gradu. Atraktivni trg koji Riječani i turisti rado koriste dobit će i nova stabla, a uređenje predviđa i malo igralište za djecu. Uređenje Ulice Janeza Trdine ići će sve do početka Trga pul Vele crikve, za koji je u tijeku izrada detaljnog projekta uređenja s ciljem otvaranja rimskih mozaika. Time će Stari grad vjerojatno do početka travnja sljedeće godine dobiti još jedan funkcionalno uređen trg. Vrijednost radova je oko 5 milijuna kuna.

Do kraja godine započet će i radovi na uređenju i proširenju parka u ulici Pomerio, koji bi se nakon toga trebao protezati do Ulice Ive Marinkovića i biti triput veći. Pješačka veza omogućit će se izgradnjom stepeništa, a park biti okružen mediteranskim zelenilom. U prvoj fazi uređenja izgradit će se trafostanica, čija će posebnost biti to što će biti ukopana u park.

Projekti cestogradnje

Gradonačelnik je predstavio čitav niz projekata cestogradnje, ukupne vrijednosti od čak 45 milijuna kuna. Tako bi do travnja 2017. trebala biti dovršena rekonstrukcija raskrižja Škurinjska draga s kojeg se s Osječke ulice skreće prema naselju Škurinje, odnosno u Ulicu Ive Lola Ribara. Riječ je o opsežnom zahvatu koji predviđa izgradnju još jedne prometne trake na raskrižju, kako bi se omogućila bolja protočnost prometa. Grad Rijeka je za ovaj projekt, vrijedan 6 milijuna kuna, uspio dobiti dva milijuna kuna putem MUP-ovog natječaja u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u RH. Radovi bi trebali biti gotovi do travnja 2017. godine. Do tada bi se trebali završiti i radovi na cesti na Diračju. U funkciju će se staviti postojeći podvožnjak ispod zaobilaznice i time omogućiti povezivanje naselja Diračje s naseljem Martinkovac. Vrijednost radova, koji počinju u prosincu, je 4,1 milijun kuna.

Do kraja godine počinju radovi i na dugoočekivanoj cesti – odvojku na vrhu Ulice Ive Lole Ribara koji bi trebao povezati Škurinje s cestom Drenovski put. Riječ je o izuzetno važnoj cesti jer prolazi kroz područje Boki, koje u zadnje vrijeme doživljava intenzivnu gradnju urbanih vila. Uz cestu se gradi i sva potrebna infrastruktura, a ukupna vrijednost radova je oko 6,6 milijuna kuna. Rok za realizaciju je 7 mjeseci pa bi cesta trebala biti u funkciji tijekom lipnja sljedeće godine. U tijeku je i izgradnja ceste na Martinkovcu, kao preduvjet za nastavak stambene izgradnje, kako od strane privatnih investitora, tako i za nastavka projekta realizacije POS-ovih stanova. Ukupna vrijednost radova iznosi nešto više od 19 milijuna kuna, a trebali bi biti gotovi krajem ove ili početkom iduće godine.

Gradonačelnik je najavio i značajne infrastrukturne radove u cestogradnji koji počinju iduće godine: izgradnja pristupne ceste poslovno-radnoj zoni Bodulovo, prometnice uz novi stadion na Rujevici s pratećom komunalnom infrastrukturom te nastavak izgradnje Sveučilišne avenije.

Projekti Urbane aglomeracije Rijeka
Govoreći o Urbanoj aglomeraciji Rijeka kojoj je nedavno odobreno 50 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se ipak nije radilo samo o lijepim željama te da nema straha da će Rijeka tim projektom progutati okolne gradove i općine.

„Upravo smo u fazi izrade akcijskog plana, odnosno plana financiranja projekata i programa koji moraju proći evaluaciju prije konačnog potpisivanja sporazuma s Europskom komisijom. Kroz to će se realizirati puno projekata i u Rijeci i izvan nje, a njihova suština je da oni moraju biti od interesa za cijelo aglomeracijsko područje, a ne samo jedan grad ili općinu“, rekao je Obersnel.

Poseban naglasak stavljen je na revitalizaciju turistički zanimljivih projekata pa su tu svoja mjesta našle i brojne općine i gradovi, primjerice Kastav s lokalitetom Crekvina i trgom Lokvina, nove turističke rute vezane uz pomorsku baštinu u Lovranu i Mošćenicama, muzej na području Općine Kostrena… U Rijeci je naglasak stavljen na uređenje „Benčića“ pa će putem ITU mehanizama, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, biti financirana izgradnja zgrade gradske knjižnice i izgradnja Dječje kuće, interaktivnog dječjeg muzeja. Za uređenje upravne zgrade u „Benčiću“ i broda Galeb Grad Rijeka prijavio se na još jedan europski natječaj koji nema veza s ITU mehanizmom.

„Na području riječke aglomeracije, po uzoru na Riječki startup inkubator, razvijat će se još nekoliko startup inkubatora, kao primjerice u Klani za potrebe drvne industrije“, najavio je Obersnel. Dio sredstava ići će u obnovu voznog parka „Autotroleja“ te se uz nastavak nabave plinskih autobusa, razmatra i nabavka hibridnih i električnih autobusa, dok će se dio uložiti u obnovu postojećeg sustava toplinarstva i toplovoda, ali i u izgradnju novih energetskih postrojenja koji bi koristili alternativne izvore energije.

„Očekuje nas poprilična investicijska aktivnost, no ne treba zabraviti na činjenicu da uz novce dobivene za Urbanu aglomeraciju Rijeka moramo osigurati i 25 posto vlastitih sredstava, što znači da na dobivenih 50 milijuna, članice aglomeracije moraju osigurati još 17,5 milijuna eura iz vlastitih prihoda“, rekao je Obersnel, osvrnuvši se na Vladinu najavu poreznu reformu za koju se nada da neće pasti na teret lokalne samouprave.

„Naravno da podržavam inicijativu da se cijena rada učini što prihvatljivijom smanjenjem poreznog udjela radi povećanja primanja svih zaposlenih, no pritom treba voditi računa da se ne umanje prihodi lokalne i regionalne samouprave kao što se već u dva navrata i dogodilo. U kontekstu osiguranja koja mi imamo kroz postojeći zakon te uz dodatna izdvajanja koja nas očekuju za realizaciju ovih europskih projekata, moramo voditi računa o tome da prihodi lokalne i regionalne samouprave budu realni, održivi i kontinuirani“, rekao je gradonačelnik, dodajući kako se nada da će nova Vlada o tome voditi računa.

Još jedan turistički uspjeh

Govoreći o turističkim aktivnostima u gradu, gradonačelnik je sa zadovoljstvom primio vijest da je Booking.com, kao jedan od napopularnijih web servisa za rezervaciju turističkih kapaciteta, objavio podatke po kojima je Rijeka jedna od najbrže rastućih destinacija u Hrvatskoj po pitanju interesa za rezerviranje smještaja. Uz Rijeku, tu su još Novalja, Crikvenica, Trogir i Šibenik. Podsjetio je da se to uklapa u još jednu dobru turističku priču, a to je da je strukovno udruženje European City Marketing kroz svoja istraživanja Rijeku definiralo kao najbrže rastuću turističku destinaciju između 120 gradova. „Vjerujem da će ovi podaci pobuditi i interes u dodatno investiranje u smještajne kapacitete grada Rijeke, pogotovo kada znamo da je grad po turističkim pokazateljima za prvih devet mjeseci ove godine u samom vrhu u Primorsko-goranskoj županiji, ali i šire“.

Novi natječaji
Gradonačelnik je također najavio da će 2. studenog biti objavljen natječaj za novi ciklus Riječkog programa lokalnog partnerstva za 2017. godinu. Riječ je o projektu za koji se iz riječkog proračuna osigurava dio sredstava za realizaciju programa, odnosno oko 30.000 kuna za svaki pojedinačni program, a ostatak se ostvaruje dobrovoljnim radom sudionika samog projekta. „Na taj način već osam godina potičemo participativno budžetiranje, odnosno sudjelovanje u kreiranju proračunu pri čemu građani sami odabiru projekte koje žele realizirati. To isto imamo i kroz sustav „malih komunalnih akcija“. Ove godine smo prvi put otvorili mogućnost da prijedloge daju ne samo mjesni odbori nego i građani. Pristiglo je petstotinjak prijedloga koji se sada analiziraju te se procjenjuje što je tehnički moguće realizirati u narednoj godini“, istaknuo je Obersnel.

Do 22. studenog 2016. otvoren je i natječaj za 7. generaciju startup inkubatora, na koji se mogu prijaviti svi koji imaju neku poduzetničku ideju a nemaju osnovanu tvrtku. U ovom programu do sada su sudjelovala 92 tima, a to je rezultiralo osnivanjem 12 tvrtki koje danas uspješno posluju na tržištu te nizom projekata koji su dobili i dodatne poticaje za razvoj od stranih ili domaćih investitora.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Grad Kastav domaćin Nacionalne izložbe mladih inovatora

Nacionalna izložba mladih inovatora ”Mladi@inovacije 2022.” održat će se od 22. do 24. rujna u školsko-sportskoj dvorani ”Matija Katalinić” u ...