Početna - IZDVOJENO - Uskoro stiže Uber, taksisti protiv nelicenciranih vozača
web

Uskoro stiže Uber, taksisti protiv nelicenciranih vozača

Američka tvrtka Uber širi se po Europi, a još su u siječnju potvrdili istraživanja opcija za Hrvatsku. POčetkom svibnja trebali bi otkriti planove za Hrvatsku. I dok se široj javnosti sviđa ponuđeno, taksisti su na nogama zbog ove jake konkurencije koja bi za razliku od njih bila nelicencirana.

Kako postojeći taksisti imaju licence kako bi se tim poslom mogli baviti, vozači Ubera nemaju niti taksi licencu niti taksimetar. Taksistima odgovara povlašteni položaj koji im licence i uvjeti omogućavaju, a očito i  visoki troškovi koji uz to idu.

Uber nema uvjete ni troškove,a prijaviti se može svatko s odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom. Uber putem aplikacije za mobilne uređaje spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima. Sva plaćanja vrše se putem aplikacije, na način da se na kraju vožnje iznos naplaćuje sa kreditne kartice klijenta. Kompaniji ide od 5 do 20 posto od cijene vožnje.

Licenca za obavljanje taksi prijevoza osnovni je uvjet za izdavanje dozvole. Uvjeti za dobivanje licence su, osim logičnih, poput nekažnjavanosti i vlasništva vozila, i stručna osposobljenost, te je propisano da prijevoznik mora imati završen višu školu ili fakultet prometne struke cestovnog usmjerenja, ili zaposlenu osobu koja ima te kvalifikacije, piše Inex hr.

Ako kako bi ublažili taj uvjet propisali su da “ako prijevoznik ne ispunjava uvjet stručne osposobljenosti ili ako nema upravitelja prijevoza koji ispunjava uvjete, dužan je položiti ispit o stručnoj osposobljenosti, koji organiziraju i provode Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.”

Znači, za prijevoz putnika u automobilu, prvo propišu da trebate završiti fakultet – što je potpuno apsurdno, ali ako ga nemate može ga zamijeniti potvrda od HGK.

Nakon što ste dobili licencu, ispunili ste uvjet za dobivanje dozvole. Za dobivanje dozvole uvjeti su slični kao i za licencu. Dozvola se izdaje na pet godina te je trenutno (do kraja srpnja 2015.) na snazi moratorija na izdavanje dozvola, a tada će biti definirano koliko će ih biti izdano.

Prema riječima taksista, za pokretanje obrta za taksiranje potrebno je i do 30 tisuća eura. Postavlja se pitanje je li opravdano da se postavljaju takvi uvjeti, natječaji i procedure da bi vam netko mogao naplatiti vožnju automobilom?

Logično je da će ovakvi propisi, zbog razvoja tehnologije s vremenom otići u prošlost., tako su nprtu brojne stranice po druđtvenim mrežama gdje se traže suputnici i na taj način se dijele tročkovi prijevoza.

Izvor: Index hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...