Početna - IZDVOJENO - Uskoro završen nacrt zakona, državno sufinanciranje rate kredita mladima počinje početkom godine
greenhomethumb

Uskoro završen nacrt zakona, državno sufinanciranje rate kredita mladima počinje početkom godine

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević potvrdio je da je nacrt zakona kojim bi se mladima pomagalo pri kupnji prve nekretnine gotovo pa završen te se još samo »bruse« detalji s Ministarstvom financija.

»Ministar Zdravko Marić je naš program prihvatio, ovih dana još samo razgovaramo o detaljima. Zakon će u prosincu ići u Sabor, no na to kad će biti donesen, mi ne možemo utjecati. Očekujemo, svakako, da bi natječaji za dodjelu subvencija trebali ugledati svjetlo dana u prvih šest mjeseci iduće godine«, kazao je jučer Kuščević.

Država će, prema njegovim riječima, mladima do 45 godina starosti, neovisno radi li se o obiteljima, parovima ili samcima, subvencionirati polovicu rate kredita za kupnju novog ili rabljenog stana, odnosno kuće. Subvencija će trajati najmanje četiri do pet godina, pri čemu će obitelj naknadno moći zatražiti dodatnih godinu ili dvije dana subvencije ako se u međuvremenu proširi, odnosno tek dobije djecu. Hoće li »produžeci« trajati godinu ili dvije, ovisit će o stanju u proračunu, kaže ministar Kuščević.

– Novac će, u svakom slučaju, biti osiguran u proračunu, a bilo nam je važno omogućiti i subvencioniranje kupnje rabljenog stana, odnosno kuće, kako bismo ljude zadržali i u manjim sredinama gdje nema novogradnji, ili ih nema dovoljno. Zašto bi netko s Brača, na primjer, zbog subvencije samo na novogradnje morao seliti u Split, umjesto da mu se omogući subvencija i kod kuće – ističe Kuščević. Na taj način će, dodaje, doći i do »urbane regeneracije«, na način da će građani, po kupnji, ulagati u energetsku obnovu rabljenih stanova, također subvencioniranu.

Od banaka se pak očekuju značajno niže kamatne stope od onih na tržištu, ali i drugi pogodniji uvjeti kreditiranja, poručuje ministar. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) će prije natječaja za građane koji se žele prijaviti za dodjelu subvencije, bankama uputiti javni poziv da dostave svoje ponude nižih kamata i ostalih uvjeta kreditiranja. Na pitanje da li se, poticanjem kreditnog zaduživanja, bankama ide na ruku, odnosno na neki način kompenzira i njihovo nezadovoljstvo zbog konverzije »švicaraca«, Kuščević odgovara kako o tome nema govora. Možda bi se, napominje, moglo reći da se bankama pogoduje kad bi se subvencionirala samo kupnja njihovih neprodanih novih stanova, no kako su u igri i rabljene nekretnine, to nije slučaj.

Nakon pilot-poziva za izradu projektne dokumentacije te radove energetske obnove odgojno-obrazovnih javnih ustanova, koje je raspisalo sredinom 2015. godine, temeljem kojih je dosad ugovoreno više od sto projekata u vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva jučer je objavilo i nastavak tih pilot-programa, osiguravši za njih 152 milijuna kuna. Kako je naglasio Kuščević, bude li interes i veći, pronaći će se i dodatna sredstva.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000, a najviši deset milijuna kuna. Mjere energetske učinkovitosti, kao i korištenje obnovljivih izvora energije, horizontalne mjere, stručni i projektantski nadzor će se na području primorske Hrvatske sufinancirati sa 35 do 45 posto sredstava, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice samouprave, a na području kontinentalne Hrvatske sa 50 do 60 posto. Izrada glavnog projekta, energetski pregled i energetski certifikat nakon obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera sufinanciraju se podjednako na području cijele Hrvatske te neovisno o indeksu razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i to u iznosu od 85 posto prihvatljivih troškova.

Preostali dio potrebnih sredstava moći će sufinancirati Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem višekratnih privremenih poziva na koje će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima se nalaze vrtići i škole, obrazovne ustanove općenito. Podupirat će se mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...