Početna - IZDVOJENO - Uspjeh predstave „I…divan dan” Na 19. TREMA FESTU predstava je osvojila čak 4 nagrade
IMG_4819

Uspjeh predstave „I…divan dan” Na 19. TREMA FESTU predstava je osvojila čak 4 nagrade

Na međunarodnom festivalu akademskih kazališta Art trema festu, koji se ove godine održao od 24. do 28. ožujka u Rumi, stručni žiri festivala nagradio je predstavu „I…divan dan” s čak 4 nagrade.

Predstava nastala u koprodukciji Studentskog kulturnog centra (SKC) i Poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci osvojila je nagrade za najbolju režiju, najbolji autorski projekt u predstavi, najbolju žensku ulogu (Valentina Lončarić za ulogu Winnie) te specijalnu nagradu Nini Sabo za ulogu Glorije. O konkurenciji govori dovoljno ukoliko izdvojimo da je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Zijah Sokolović. Organizator Art trema festa je Gradsko pozorište Ruma.

„I…divan dan” predstava je nastala po motivima drame Samuela Becketta „Happy days“. Spajajući prakse na kolegijima Laboratorij režije i Gluma, po osnovnoj ideji, konceptu i mentorstvu red. prof. art. Rade Šerbedžije i doc. art. Lenke Udovički, Nina Sabo i Valentina Lončarić upustile su se u eksperimentalni projekt. Služeći se tehnikom improvizacije i istraživanjem dramskog teksta, Beckettov tekst premještaju u posve drugi kontekst koji odstupa od teatra apsurda, a kojim predstava dobiva novu dimenziju socijalne tematike.
Predstava je premijerno izvedena 2014. godine u sklopu SKC-ovog projekta „Produkcija izvedbeno – kazališnih predstava”, a sam je projekt SKC-a pokrenut s ciljem obogaćivanja kazališne ponude studentskoj populaciji te pružanja mogućnosti za stvaranje mladim redateljima i glumcima.
Ukratko o glumicama
Valentina Lončarić
Rođena 1981. u Zagrebu. Diplomirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim na poslijediplomskom studiju „Gluma, mediji i kultura“ u Rijeci. Glumom se počinje baviti u Glumačkom studiju Teatra „Exit“ , a zatim u glumačkom studiju „Kubus“ u Zagrebu. Polazila mnoge kazališne i glumačke radionice, posuđivala glas u animiranim filmovima, glumila u lutkarskim predstavama i predstavama za djecu i za odrasle.
Nina Sabo
Rođena u Osijeku 27. veljače 1983. U Zagrebu upisuje i završava studij filozofije i religijske kulture, uz koji pohađa glumački studio Teatra Exit, kasnije Kubus te glumačke radionice. U Rijeci završava poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji i kultura. Glumila je u predstavama Točka i Šiš (Toma Zidić), Sluškinje (Staša Zurovac), Rosenkrantz i Guildenstern su… Hamlet je…. (Rade Šerbedžija), Ptice (Rade Serbedžija), Crvenkapica, ali da ne bude vuka (Đuro Rojić), Neandertalix (Marina Petković), Dugonja, Trbonja, Vidonja (Franka Perković) te u televizijskim i filmskim produkcijama Otok ljubavi (Jasmila Žbanić), Sonja i bik (Vlatka Vorkapić), Oktolog (Karpo Godina), Imaš signal? (Vlatka Vorkapić), Sin noći, brat sna (Vlatka Vorkapić

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...