Početna - IZDVOJENO - Uspješna prva godina rada Superračunala Bura
bura
foto: Radio Rijeka

Uspješna prva godina rada Superračunala Bura

Kad bura puše Kampusom riječkog sveučilišta na Trsatu većini studenata ili zaposlenih nije drago, ali kad se “Bura” ne gasi – tu nitko nema ništa protiv. Superračunalo Bura radi već gotovo godinu dana, a rezultati su dobri.

Superračunalo Bura je nabavljeno, podsjećamo, u projektu razvoja istraživačke infrastrukture u Kampusu ukupno vrijednom oko 180 milijuna kuna, od čega je 85 posto novca osigurano u fondovima Europske unije. Računalo sada radi, računajući i probno vrijeme, gotovo godinu dana, a prorektor za informatizaciju riječkog Sveučilišta i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje, dr. Zlatan Car ističe da je u maksimalnom pogonu.

Simulacije koje se vrte na njemu postižu jako dobre rezultate, a koristi ga više ljudi nego što su očekivali na početku. Svakoga dana na računalu radi tri do šest istraživačkih skupina iz različitih područja: biotehnologe, kemičare, timove koji se bave kvalitetom zraka, tehničare. I nisu svi sa Sveučilišta u Rijeci jer se mreža korisnika već proširila na cijelu Hrvatsku.

Superračunalo Bura nikad se ne gasi, do sad je ugašeno samo jednom zbog nadogradnje sustava, a zahvaljujući timu koji je cijelu priču osmislio svi podaci spremaju se na trake i ništa se ne može izgubiti. Kada je kupljena, Bura je riječko sveučilište pozicionirala na listu TOP 500 najjačih računalnih sustava na svijetu. U međuvremenu je s te liste „ispala“, ali je još uvijek bolja od računala University of Cambridge na listi sto najboljih superračunala po optimizaciji, što znači da za minimalnu potrošnju električne energije dobiju maksimum snage.

Pet godina sustav je pod garancijom, što znači da, za sad nema nikakvih troškova održavanja, osim potrošene struje, a što se planiranih projekata tiče za tih prvih pet godina htjeli su dosegnuti rad na deset istraživačkih projekata, tri europska projekta i osam industrijskih. Dva europska projekta već imaju: nakon projekta u okviru Erazmus programa drugi je upravo otvoren. INNON HPC težak je ukupno 2,5 milijuna eura, od čega će u Rijeku stići 200 tisuća, a cilj mu je povezati niz sveučilišnih kapaciteta u Europi s industrijskim sektorom.

Riječka sveučilišna računalna Bura značit će i nova radna mjesta i nove projekte, ali kako zaključuje dr. Zlatan Car, ništa se ne događa preko noći.

I:Radio Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...