Početna - KULTURA - Ususret Novoj uz klape s Kvarnera

Ususret Novoj uz klape s Kvarnera

Manifestacija ”Ususret Novoj uz klape s Kvarnera” u svojem trećem izdanju, održat će se u Kastvu, na Trgu Matka Laginje ispred Gradske lože, 18. prosinca 2016. s početkom u 11,30 sati.

Kako je klapska pjesma iznikla iz kamena, stara Gradska loža u Kastvu prigodna je pozadina za scenografiju susreta ovog autentičnog glazbenog izričaja u predbožićnom ozračju. Nastoji se potaknuti tradicionalno okupljanje klapa i zaljubljenika u klapsko pjevanje s kvarnerskog područja koji bi se svake godine u isto vrijeme sastajali i družili u blagdanskom duhu spajajući užitak i dobro raspoloženje.

Od davnina klapsko se pjevanje razvijalo kroz neformalna pjevačka druženja manjih skupina ljudi koje je, uz prijateljstvo i zajedničke interese, vezivala ljubav prema pjesmi i zajedničkom muziciranju.
Danas, klapska pjesma veoma je popularna, njene interpretacije obuhvaćaju širok tematski i vokalni opus te zastupljenu publiku svih životnih dobi. Također, klapsko pjevanje je fenomen koji se proširio van lokalnih i regionalnih granica pa nije teritorijalno ograničen već se klapska pjesma uspješno i popularno integrirala u svim dijelovima Lijepe Naše. Kako klapsko pjevanje ima visok potencijal i mogućnosti razvijanja na različitim lokacijama u različitim okolnostima ne napuštajući svoj osnovni baštinski kod, klapska priča na ovim područjima nastoji se razvijati u više smjerova, što je za opstanak tradicijske i folklorne pojave od velike važnosti.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Kastva, u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Kastva te pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije. Susret klapa je revijalnog karaktera i ulaz je slobodan!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Festival Voloskana

Vološćanski mul ovog će ljeta biti mjesto dobre glazbe, ukusne klope i izvrsne zabave. Festival Voloskana, koji je prošle godine ...