Početna - IZDVOJENO - Usvojen proračun PGŽ-a za 2017. godinu
ilustracija-pgz

Usvojen proračun PGŽ-a za 2017. godinu

Na dnevnom redu 32. sjednice Županijske skupštine bilo je 16 točaka, a članovi Skupštine raspravljali su o prijedlogu proračuna za 2017. godinu, izmjenama i dopunama financijskog plana ŽUC-a, dodjelama koncesija na pomorskom dobru na području Grada Crikvenice, kao i drugim temama. Sa 30 glasova “za” i 7 suzdržanih, usvojen je prijedlog proračuna za 2017. godinu, a izvršenje proračuna za 2016. godinu usvojeno je sa 29 glasova “za” i 7 suzdržanih.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina prokomentirao je prijedlog proračuna, rekavši da je proračun prije svega socijalni i održava razinu djelatnosti za koje je Županija zakonski zadužena, u okvirima lanjske godine. Kapitalni je u onoj mjeri koju država dopušta s obzirom na izmjene zakonskih propisa.

“U ovom trenutku nemamo čvrsto uporište koliki će nam biti pad poreznih prihoda, ali nastavljamo s kapitalnim projektima u školstvu i zdravstvu. Nastavlja se Platak, grade se škole i dovršavaju u Baški i Puntu, rive… Očekuje se da će nedostajati 10 milijuna kuna kroz godinu i vidjet ćemo kako će Vlada urediti to vraćanje”, rekao je župan.

Na pitanje o uštedama u proračunu, pročelnik Krešimir Parat rekao je da se one ostvaruju u izvanstandardnim programima.

“Prilikom planiranja proračuna uvijek se počinje s otplatama kredita, zakonskim obvezama i dovršavanjem kapitalnih projekata. Uštede su ostvarene u nadstandardnim funkcijama u kulturi, sportu, ali uspjeli smo održati standard svih naših ustanova i udruga”, objasnio je pročelnik.

Po podacima sa skupštine, na znatno smanjenje proračuna najviše je utjecao izostanak prenesenih sredstva iz prethodne godine, koja su za 2016. iznosila oko 59 milijuna kuna. Stoga će se eventualna prenesena sredstva iz prethodne godine uključiti u proračun za 2017., nakon utvrđivanja financijskog rezultata za 2016.

Ukupni prihodi i primici iz vlastitih izvora županije pali su u proračunu za 2017. za 3,2 posto, odnosno za 10,4 milijuna kuna u odnosu na 2016., najviše zbog smanjenja prihoda od poslovanja (7,9 milijuna kuna) i primitaka od financijske imovine i zaduživanja (2,5 milijuna kuna).  Od tekućih prihoda najviše se smanjuju porezni prihodi (4,2 milijuna kuna), zatim prihodi od pomoći (3 milijuna kuna).

I danas se raspravljalo o početku rada ŽCGO Marišćina, koji nema riješene imovinsko-pravne odnose, a stoga ni uporabnu dozvolu, pa ne može ni početi s radom. Komunalni otpad s riječkog područja stoga se odvozi na odlagališta u drugim dijelovima Hrvatske. Dinko Beaković  iz HDZ-a smatra da dijelu vlasnika koji nisu pristali na ponuđenu cijenu otkupa zemljišta treba ponuditi pravičnu naknadu, dok župan Komadina ističe da to ne bi bilo zakonito jer je dio vlasnika ranije već prihvatio ponuđenu cijenu. Smatra da je potrebno mijenjati zakonske odredbe i tako omogućiti rješavanje problema i otvaranje Marišćine.

Tijekom aktulanog sata članovi skupštine ukazivali su da bi provođenje naredbe resornog Ministarstva poljoprivrede, kojom je vlasnicima naloženo da uklone stabla smreka oboljela nakon najezde štetnika potkornjaka, moglo biti otežano jer su mnogi vlasnici šuma stariji ljudi. Župan smatra da je za to trebalo angažirati državnu tvrku, tj. Hrvatske šume, koje raspolažu alatima i radnicima, a da bi u slučajevima kada u šume ne bi ulazili na poziv vlasnika trebalo donijeti odluku o privremenom prinudnom upravljanju.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj pomoći područjima i ustanovama oštećenima obilnim kišama, Komadina je rekao da će županija pomoći ondje gdje vlasnici ne budu mogli sami sanirati štete, primjerice riječkoj bolnici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...