Početna - IZDVOJENO - Utrostručenje poreza na duhanske proizvode
stop pušenju
foto: web

Utrostručenje poreza na duhanske proizvode

Kako smatraju znanstvenici utrostručenje poreza na duhanske proizvode smanjilo bi broj pušača za trećinu.

Osim što bi utrostručenje poreza na duhanske proizvode na globalnoj razini smanjilo broj pušača za trećinu, spriječilo bi i 200 milijuna preranih smrti od karcinoma pluća i drugih bolesti u ovom stoljeću, objavili su znanstvenici.

Znanstvenici britanske dobrotvorne udruge Cancer Research UK (CRUK) tvrde da bi značajnije povećanje poreza po cigareti potaknulo ljude da se potpuno odreknu pušenja, a ne da se prebace na jeftiniji proizvod. To bi također pridonijelo da mladi uopće ne usvoje naviku pušenja, dodaju znanstvenici.

Osim što uzrokuje rak pluća, pušenje je i najveći uzrok prerane smrti od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), duhan godišnje ubije oko šest milijuna ljudi.

Ako se ništa ne učini po pitanju smanjenja pušenja, do 2030. godine će broj smrti od pušenja narasti na osam milijuna ljudi godišnje. Od 1,3 milijarde pušača diljem svijeta, većina ih je iz siromašnih zemalja.

Pušači zbog svoje navike izgube barem 10 godina života, no ako prestanu s pušenjem do 40. godine izbjegnu 90 posto rizika od razvoja opasnih bolesti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...