Početna - IZDVOJENO - Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u riječke škole
škola
web

Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u riječke škole

Na inicijativu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Grad Rijeka će u idućoj školskoj godini, 2016/2017, svojim učenicima osnovnih škola omogućiti pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja. Nastava će se organizirati kao zaseban predmet, odnosno izvannastavna aktivnost po modelu iznimno uspješnog programa „Moja Rijeka“ kojeg Grad Rijeka od 2012. godine provodi u školama, a koji na zanimljiv i originalan način učenicima pruža mogućnosti stjecanja većih znanja o vlastitom gradu te stvaranja pozitivnog emocionalnog odnosa prema njihovom neposrednom okruženju.

Pohađanje predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja provodit će se jednom tjedno s maksimalnim fondom od 35 sati godišnje, u višim razredima osnovne škole. Uvest će se postupno, na način da se iduće školske godine uvede petim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. U tekućoj školskoj godini bit će provedene sve pripremne radnje u sklopu kojih je i izrada priručnika za učenike koji će obuhvatiti sve dimenzije GOO-a te oblikovati teme na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način. To će biti prvi takav priručnik u Hrvatskoj.

U izradu će biti uključeni ključni akteri koji daju pozitivan doprinos ovoj temi, poput organizacija civilnog društva, Agencije za odgoj i obrazovanje, Filozofskog fakulteta do učitelja-provoditelja programa i škola. Zainteresirani učitelji-provoditelji, profesori društveno-humanističkog usmjerenja, prethodno će proći edukaciju kako bi se omogućilo uspješno obrazovanje učenika o temama važnim za društvenu i političku participaciju, ljudska prava, međuljudske odnose, održivi razvoj i zaštitu potrošača.

Danas se susrećemo s niskom razinom političke pismenosti mladih, postojanjem nedemokratskih stavova, jačanjem netolerancije i isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Građanski odgoj i obrazovanje ima za cilj potaknuti mlade na veću participaciju u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva. GOO je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo implementiranje u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova društva.

Unatoč tome, u Hrvatskoj još uvijek u obrazovni sustav nije uveden Građanski odgoj kao zaseban predmet, bilo obavezan, bilo izborni. Rijeka je odlučila odgovoriti na tu činjenicu na način na koji lokalna samouprava to može. Takav primjer moći će slijediti i ostali gradovi.

Vrlo bitna dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja odnosi se i na poučavanje mladih kako nakon završetka škole stečena znanja i vještine primijeniti u svakodnevnom životu. Istraživanja pokazuju da mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa, kako se nositi s razvodom roditelja te kome se i na koji način obratiti ako su prekršena njihova prava. Građanski odgoj i obrazovanje odgovara i na ove probleme.

U Gradu Rijeci postoji veliki senzibilitet i volja za podupiranjem raznovrsnih programa i projekata koji se odnose na djecu i mlade, čak i kad za to ne postoji zakonska obveza. U tom smislu Grad Rijeka sufinancira niz projekata i programa u osnovnim školama, jer sustavno ulaganje u učenike i mlade predstavlja ulaganje u budućnost. Upravo zahvaljujući takvom svojem opredjeljenju te poticanju i provođenju niza programa namijenjenih najmlađim građanima Rijeka je stekla status Grada prijatelja djece.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...