Početna - IZDVOJENO - Važne obljetnice najavljene u DND-u Opatija

Važne obljetnice najavljene u DND-u Opatija

Na konferenciji za novinare najavljen bogat program rada opatijskog DND-a 

U prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija danas je održana konferencija za medije na kojoj su Sanja Škorić, Ana Jantolek, Tea Jelača te forumaš Dječjih foruma Jan Galić i vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Lucija Brajković  najavili obilježavanje važne 30. obljetnice donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta; 25 godina od osnivanja Dječjih foruma, 20 godina provođenja akcija „Gradovi/općine prijatelji djece“ i „Za osmijeh djeteta u bolnici, projekt „Igrom učimo o gradu“ kojeg DND provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; nastavak provedbe institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge te proslavu 17. rođendana radionice i igraonice „Kolibrići“ za djecu s teškoćama u razvoju.

30. obljetnice donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta obilježit će se nizom aktivnosti tijekom cijele godine, a za veljaču su pripremili edukativne radionice „Igrom učimo o gradu“ na kojima će se razvijati aktivnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete života djece u gradu s naglaskom na aktivno sudjelovanje najmlađih u životu lokalne zajednice. Povodom obilježavanja ove važne obljetnice tiskan je i poseban edukativan bilten s kalendarom aktivnosti proslave 30 godina Konvencije UN o pravima djeteta pod motom „Djeco, proslavite svoja prava!“. Bilten će se distribuirati svim osnovnim Društvima „Naša djeca“ na nacionalnoj razini.  U velječi, 27. 2.,  obilježit će se i Dan ružičastih majica u suradnji s Policijskom postajom Opatija, poznat i kao Pink Shirt Day i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Organizirana je prezentacija za učenike 7. i 8. razreda opatijske osnovne škole te zajedničko fotografiranje u ružičastim majicama ispred škole. Veljača je rezervirana i za obilježavanje Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koje se održava u suradnji s Hrvatskim savezom za rijetke bolesti, a povodom kojeg će se objaviti video film na Facebooku DND-a. Također, i ove godine DND Opatija uključit će se u manifestaciju 8. Rijeka psihologije sa svojim aktivnostima, 19. veljače održat će se predavanje za roditelje pod nazivom „Emocionalno kompetentno dijete“ dok će se 21. veljače održati radionica izrade korisnog materijala za dječju igru. Radionica je namijenjena djeci i roditeljima. 

U ožujku će se organizirati Dječji ručak „Stop siromaštvu u moj zajednici“ zamišeljn kao zajednički sastanak djece i odraslih uz skromni domjenak uz prsustvo odrslih osoba odgovornih za socijalna pitanja u našem kraju.

Proslava 17. rođendana radionice i igraonice „Kolibrići“ za djecu s teškoćama u razvoju

Prigodnom maškaranom redutom u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija proslavit ćemo 17. rođendan radionice i igraonice „Kolibrići“ za djecu s teškoćama u razvoju. Proslava će se održati u četvrtak, 14. veljače u 17:00 sati.

„Kolibrići“ su jedan od najdugovječnijih programa koji se nude u gradu Opatiji za pomoć djeci, a pokrenut je u sklopu projekta „Više od igre“ prema kojem je realizirana igraonica i radionica za djecu s teškoćama i kroničnim bolestima u kojeg su se uključila djeca koja su se nalazila u Registru Grada Opatije, a savjetima je pružala pomoć i djeci i njihovim roditeljima. Projekt se već 17 godina financira sredstvima Grada Opatije, a posljednjih 5 godina financiranju programa priključila se i Primorsko – goranska županija zbog povećane potrebe za uključivanjem djece iz cijele Primorsko – goranske županije. U rad „Kolibrića“ uključeno je gotovo 40 djece, a cilj programa koji financira PGŽ naziva se „Kolibrići plus“ je poboljšanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te njihova što bolja integracija u društvo.

Zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobren nam je projekt „Igrom učimo o gradu“. Cilj projekta je razvijati i unaprijediti aktivnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete života djece u gradovima i općinama s naglaskom na aktivno sudjelovanje djece u životu lokalne zajednice. Aktivnosti koje će se provesti u sklopu projekta su:

•             Edukativno interaktivne radionice o dječjim pravima i dječjem sudjelovanju

•             Kreativno stvaralačke radionice

•             Rasprava „Trebamo li donositi odluke svi, što misliš o tome ti?“za učenike VII i VIII razreda

•             Izbori za XII saziv Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije „Svaki glas je važan!“ IV – VII razreda

•             Djeca u akciji

Društvo „Naša djeca“ Opatija 1. siječnja 2019. godine započelo je s provedbom druge godine trogodišnjeg programa koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a usmjeren je razvoju i stabilizaciji udruge. Cilj institucionalne podrške je podići razinu održivosti udruga koje doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj putem trogodišnje financijske i stručne podrške stabilizaciji i daljnjem organizacijskom i programskom razvoju udruge.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Stanovnici PGŽ-a mogu u Sloveniju bez negativnog covid testa i karantene

Slovenska vlada tijekom vikenda je ažurirala svoje liste kojima se države prema epidemiološkoj situaciji dijele na zelene, žute/narančaste i crvene ...