Početna - IZDVOJENO - Večer dalmatinske kulture u Rijeci
dalmatinska-kultura
foto:facebook

Večer dalmatinske kulture u Rijeci

Zavičajno društvo Dalmacije djeluje u Rijeci već nekoliko godina i okuplja uspješne, poslovne ljude i građane grada Rijeke i Primorsko – goranske županije koji su porijeklom s područja Dalmacije. Udruga se bavi različitim stvarima; od humanitarnoga rada, do očuvanja kulturnoga i inoga naslijeđa.

Zavičajno društvo Dalmacije  djeluje skoro tri godine. Ideja je da članovi budu Dalmatinci prvog, drugog i trećeg naraštaja. „Ali, dobrodošli su i svi ostali; njihovi supružnici, djeca, rodbina i prijatelji. Imamo ljude koji nisu krvno vezani za Dalmaciju, ali vole dalmatinsku pjesmu, dobre su volje i rado su s nama“, rekao je u programu Radija Rijeke Ante Vranješ, predsjednik zavičajnoga društva Dalmacije.

Društvo ima nekoliko ciljeva. Prije svega to je gajenje osjećaja i ljubavi prema rodnome kraju, očuvanje pozitivnih osjećaja i navika, ali uz to i angažman u društvu u kojemu živimo. Svi živimo u Rijeci i u Primorsko – goranskoj županiji.  Različitim aktivnostima i humanitarnim radom želimo artikulirati naše stavove, angažirati ljude da  svi zajedno radimo u korist cijelog društva, objašnjava Vranješ.

Od ovog tjedna  imaju i prostor u kojemu djeluju, ulica je Korzo 40, na drugome katu.

Sada smo u procesu opremanja, ali nastojat ćemo imati, jednom ili dva puta tjedno, vrijeme za naše umirovljenike Dalmatince, oni će se moći tamo družiti i raditi sve što vole. Oni  su najčešće najveći nostalgičari i imaju snažne osjećaje za svoj rodni kraj, a često su zanemarena skupina, govori Ante.

Centralno događanje društva je u petak, 23. rujna.  Svake godine organiziraju veliko događanje, a ove godine radi se o folklornom i glazbenom događaju. Organizirali su, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, veliku večer dalmatinske kulture.  Nastupat će poznati dalmatinski ansambl Filip Dević, koji će se riječkoj publici predstaviti s poznatim folk komadima poput Ero s onoga svijeta, Linđo, Dalmatinski splet itd. Nastupat će klape, Đani Maršan,Neno Belan, gitarist Natko Štiglić i drugi.

„Tim cjelovečernjim programom pokušali smo sažeti najbitnije od folklornog i glazbenog stvaralaštva Dalmacije. Ulaznice su u prodaji, a dobrodošli su apsolutno svi. Prihodi od ulaznica iskoristit će se za kupnju kombi vozila koje će se donirati Centru za rehabilitaciju Rijeka. Ljudi iz Centar za rehabilitaciju  brinu o našim sugrađanima s mentalnim poremećajima u razvoju, kao i fizičkim. Tražili smo nekoga kome je to najpotrebnije u ovome trenutku“, opisuje Ante.

Rujanska događanja završavaju 30. rujna na blagdan Svetoga Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Proslava će biti u istoimenoj crkvi, u Dominikanskom samostanu, na Trgu riječke rezolucije.  U 17 sati bit će predavanje i stručno vođenje koje će prevoditi docent s Filozofskog fakulteta,  dr. Damir Tulić koji će Riječanima prezentirati augustinsko nasljeđe. „Nakon predavanja bit će misa, zakuska i druženje. Pozivamo sve i Dalmatince, i ne samo Dalmatince, već i sve Riječane, sve ljude dobre volje“, s veseljem poziva Vranješ.

Društvo je dobilo 15 kila čokolade od Kraša i donirat će ju djeci koja su smještena u Sigurnu kuću, udrugu koja se brine o ženama žrtvama obiteljskoga nasilja, u kojoj žive i mnoga djeca. „ Ne pada mi, trenutno napamet niti jedna druga skupina koja bi više zaslužila 15 kila čokolade“,  zaključuje Ante Vranješ. Veselo dalmatinsko društvo tako je, i ovaj rujan, zaključilo s još jednim dobrim djelom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...