Početna - IZDVOJENO - Vijenci za poginule hrvatske branitelje u moru i na spomen obilježjima

Vijenci za poginule hrvatske branitelje u moru i na spomen obilježjima

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Opatiji je ovaj važan datum novije hrvatske povijesti svečano obilježen polaganjem vijenaca u more u luci te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Parku Vladimira Nazora, kod centralnog križa na Groblju Opatija i kod spomenika poginulih branitelja u Voloskom. Svijeće su zapaljene i na grobovima poginulih branitelja na grobljima u Voloskom, Klani, Lovranu i Poljanama.

– U teškim godinama borbe za Hrvatsku, velik se broj naših sugrađana odazvao obrani domovine. Nažalost s područja Liburnije 16-orica branitelja dala su svoje živote, od toga 11 Opatijaca. Prisjećamo se danas s ponosom slavnih dana iz kolovoza 1995. godine kada je više od 20 posto okupiranog teritorija Hrvatske oslobođeno, vojno-redarstvene operacije Oluja koja je bila presudna za okončanje iscrpljujućeg rata i vraćanje ostatka okupiranog područja istočne Slavonije mirnom reintegracijom, kazao je gradonačelnik Kirigin čestitavši svima okupljenima sutrašnji državni praznik.

Recimo još kako je pred 20 godina na opatijskom mulu spontano započela tradicija polaganja vijenaca u more, prvo u čast pokojnog branitelja Borisa Čudine koji je i sam bio ribar, a kasnije se ta tradicija pretvorila u organizirani dio obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za sve poginule branitelje koji su bili ribari, pomorci i živjeli za more.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...