Početna - IZDVOJENO - Više od 350 milijuna eura za infrastrukturne projekte, Rijeka
rijeka
Grad Rijeka

Više od 350 milijuna eura za infrastrukturne projekte, Rijeka

Gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za medije govorio je o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji će biti financirani od strane Europske unije, poput izgradnje novog Centralnog uređaja za pročišćavanje s mrežom 200 km nove kanalizacije te najavio kako će Grad Rijeka aplicirati za domaćinstvo sastanka JASPERS-a, tijela Europske komisije za potporu projektima koji nudi partnerstvo za tehničku pomoć s ciljem uključivanja JASPERS-a u pripremu realizacije Znanstveno-tehnološkog parka na području Mlake.

350 milijuna eura za infrastrukturne projekte
Premda je proteklih tjedana bilo dosta govora o Urbanoj aglomeraciji Rijeka (UA), koja je nedavno obilježila godišnjicu postojanja i kojoj je za realizaciju niza projekata na području cijele aglomeracije, u narednih nekoliko godinana na raspolaganju oko 50-tak milijuna Eura, riječki je gradonačelnik iskoristio priliku kako bi iznio nešto podataka više o projektima koji se pripremaju već duže vrijeme. Samo u 2015. i 2016. je kroz različite projekte osigurano oko 40 milijuna kuna, od čega je 30-tak milijuna kuna udio sufinanciran od strane EU direktnim programima Unije, transnacionalnim programima ili programima Strukturnih fondova. Riječ je o projektima poput Rinkluzije kojim se osiguralo financiranje pomoćnika u nastavi, projektima energetske obnove 14 škola i vrtića, sredstvima za izradu projekata energetske učinkovitosti ili unaprjeđenja prometa. Obersnel je dodao kako su predpristupnom razdoblju, prije ulaska u EU, na raspolaganju bila samo sredstva za projekte vezane za zaštitu okoliša, što je Grad uspješno iskoristio povlačenjem 22 milijuna Eura bespovratnih sredstava za CZGO Marišćina.

“Pred nama je i jedan od vjerojatno najvećih projekata koji će biti financiran od strane Europske unije, barem kada je u pitanju vodno gospodarstvo, a to je izgradnja novog Centralnog uređaja za pročišćavanje, s mrežom od 200 km nove kanalizacije, na području grada Rijeke i okolnih općina. Najveći dio projekta odnosi se na novi Centralni uređaj za pročišćavanje vrijedan oko 500 milijuna kuna, dok je cijeli projekt vrijedan oko 1,7 milijardi kuna. Za taj je projektu bilo potrebno pribaviti 114 lokacijskih dozvola, koje su sve ishodovane i 119 građevinskih dozvola, od kojih je ishodovano 98, a i preostale će uskoro biti riješene. Trebalo je riješiti imovinsko-pravne odnose na preko 5000 zemljišnih čestica, što je sve odrađeno. U prvom kvartalu iduće godine bit će raspisan natječaj za izradu Glavnog projekta i izvođenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Umjesto sadašnjeg uređaja koji ima samo mehanički tretman otpadnih voda, nešto sjevernije od lokacije postojećeg, gradit će se novi uređaj, koji osim mehaničko-fizičkog ima i biološku obradu otpadnih voda. Svi ovi projekti dio su politike koja se vodi u EU i njene Strategije razvoja do 2020. i zato je važno biti na mjestu događaja, a to mjesto je danas Bruxelles. Tamo je važno biti na svim razinama od državne, različitih  ministarstava te regionalne i lokalne razine”, kazao je gradonačelnik.

Obersnel je naglasio kako stalno koristi svoje članstvo u Odboru europskih regija tijekom boravka u Bruxellesu za sastanake na kojima se rješavaju dileme oko realizacije oko realizacije projekata i pravca u kojem ti projekti idu. Upravo se jučer vratio iz Bruxelessa sa sastanka Povjerenstva odbora regija i JASPERSA – tijela kojeg su osnovale Europska unija, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) sa svrhom potpore europskim regionalnim projektima. To se tijelo u cijelosti financira od strane svojih osnivača, i na raspolaganju je za pružanje potpore, savjete, usmjeravanje, stručne analize, upravo ovako velikih projekata kakvi su Urbana aglomeracija ili objekata u vododopskrbi. Bez njihove potpore i umjeravanja bilo bi nemoguće ispuniti sve vrlo složene  aplikacije za europske projekte.

“Intencija Jaspersa i Odbora europskih regija je da se što više ostvare kontakti sa stručnjacima okupljenim unutar te organizacije. Nedavno su uputili poziv kojim traže organizatore sastanaka na području Jugoistočne Europe na kojima bi još detaljnije odradili kontakte sa zainteresiranim nosiocima europskih projekata. Grad Rijeka poslao je aplikaciju o spremnosti da bude domaćin jednog od takvih sastanaka na kojem će sudjelovati stručnjaci iz osnivačkih institucija: Jaspersa, Europske komisije, EBRD i EIB”, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naglasio kako je jučer razgovarao oko mogućnosti uključivanja Jaspersa u pripremu realizacije Znanstveno-tehnološkog parka na području Mlake, zašto su predstavnici EBRD pokazali veliki interes. Kroz ovih nekoliko značajnih projekata koje je naveo, u narednom će periodu biti angažirano preko 200 milijuna Eura. Od navedenih 50 milijuna za UA Rijeka, do izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog preko 200 milijuna Eura i drugih manjih projekata. Procjenjuje da bi se putem infrastrukturnih projekata u naredne tri-do četiri godine moglo povući oko 350 milijuna eura.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Pred nama je još jedno izdanje najdraže opatijske ljetne konvencije – Liburnicon na FMTU-u

Jedna od najoriginalnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru, Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ove godine ponovo će Opatiju odvesti ...