Početna - IZDVOJENO - Više nije potrebna potvrda roditelja za putovanje djeteta u inozemstvo
Putovanje-iz-snova
web

Više nije potrebna potvrda roditelja za putovanje djeteta u inozemstvo

Izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, koje su nedavno stupile na snagu, djeca mlađa od 14 godina moći će putovati sama u inozemstvo, bez dosad potrebne ovjerene suglasnosti roditelja ili skrbnika za takvo putovanje.

Voditelj službe za migracije u Upravi za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zvonimir Vrbljanin pojasnio je Hini kako prema Zakoniku o schengenskim granicama, koji regulira način kako granična policija provodi kontrolu, a vrijedi za cijelo područje EU, ne postoji ograničenje kada je riječ o prelasku granice djece.

“Taj je Zakonik iznad našeg zakonodavstva. U najmanju ruku bilo bi diskriminatorno da djeca iz Hrvatske ne mogu sama u EU dok nam djeca iz EU dolaze sama na more”, kaže Vrbljanin.

Također tvrdi da tzv. Schengenski kodeks postavlja standarde koji pojačavaju kontrolu prelaska granica, posebno kada su u pitanju djeca i stariji maloljetnici.

“Ako granični policajac ima bilo kakvu dvojbu oko sigurnosti djeteta koje prelazi granicu, on će u kratkom roku provjeriti kod roditelja ili putem međunarodne suradnje kod, primjerice, obitelji kod koje to dijete putuje. Tek kada je službenik posve uvjeren u sigurnost djeteta pustit će ga da pređe granicu”, kaže Vrbljanin.

Uvjeren je da takve zakonske odredbe ne ugrožavaju sigurnost djece niti idu na ruku krijumčarima djece.

“Kakvo je jamstvo do sada bio papir ovjeren u javnobilježničkom uredu? To je samo papir, a javni bilježnik ne ovjerava istinitost napisanog nego samo potpis”, kaže Vrbljanin.

I samom mu je, kaže, nenormalno da djete mlađe od 14 godina ide samo preko granice, no takvi su slučajevi rijetki. “Shvatljivo mi je da djeca idu na neko međunarodno natjecanje ili školsku ekskurziju u pratnji profesora. U tom kontekstu, ukidanjem odredbe o potrebi posjedovanja ovjerene suglasnosti roditelja za prelazak granice roditeljima smo pomogli da uštede novce”, uvjeren je Vrbljanin.

Ipak, mada ovjerena potvrda više nije potrebna, dobro je da dijete posjeduju bilo kakvu, pa i neovjerenu suglasnost roditelja, te kontakt broj na koji se roditelja može dobiti.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...