Početna - IZDVOJENO - Viškovska obilaznica
radovi
arhiva

Viškovska obilaznica

Probijanjem trase državne ceste D427, buduće viškovske obilaznice, presječene su uobičajene pješačke komunikacije iz pojedinih viškovskih naselja do centra mjesta, a u Općini Viškovo kreću u suradnji s Hrvatskim cestama rješavati ovaj problem izgradnjom biciklističko-pješačkih nathodnika. Presjecanjem postojećih prometnica onemogućen je direktan i brz prilaz pješaka osobito centru općine te školi, vrtiću i drugim javnim sadržajima. Problem će biti posebno izražen kod dolaska i odlaska djece u Osnovnu školu Sv. Matej, ali zakinuti su ostali i svi ljubitelji prirode i zdravog načina života koji su koristili poznatu šetnicu i biciklističku stazu u naselju Marčelji. Cesta D427 šetnicu je presjekla gotovo po sredini.

Prvi se u 2016. godini planira graditi nathodnik Valjani, za koji je u tijeku dovršetak izrade projektne dokumentacije te potpisivanje sporazuma između Općine Viškovo i Hrvatskih cesta o izgradnji, najavljuje načelnica Viškova Sanja Udović. Prema navedenom sporazumu, obveza Općine je izrada projektne dokumentacije, ishodovanje dozvola za gradnju te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izrada natječajne dokumentacije, dok obveze Hrvatskih cesta uključuju provođenje postupka javne nabave, ugovaranje i financiranje radova te usluge kompletnog stručnog nadzora na izgradnji biciklističkog prijelaza, piše Novi list.

– Početak gradnje ovoga nathodnika prema sadašnjoj dinamici očekuje se po provođenju postupka javne nabave do kraja ove godine. Nadamo se da ćemo pokretanjem projekta izgradnji pješačkih nathodnika, uz potporu svih sudionika, u ovom za našu općinu velikom i značajnom projektu, uspjeti osigurati potrebne i nadasve sigurne pješačke komunikacije, koje u najviše slučajeva koriste djeca, rekla je načelnica Sanja Udović.

Osim nathodnika Valjani, u tijeku je izrada kompletne projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za drugi pješačko-biciklistički nathodnik, koji bi se nalazio na mjestu gdje državna cesta D427 presjeca postojeću šetnicu između naaselja Marčelji i Ronjgi. Time bi se ponovno omogućila komunikacija po šetnici, koja je dio mreže šetnica općine Viškovo. Budući da je šetnica Marčelji – Ronjgi, ujedno i trasa biciklističke staze, planira se nathodnik koji će biti dovoljne širine da se na njemu paralelnu uz pješački odvija i biciklistički promet.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...