Početna - IZDVOJENO - Vozači oprez – životinje na cesti !

Vozači oprez – životinje na cesti !

Od petka, 13. kolovoza, na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je devet slučajeva istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila. Riječ je o jelenskoj i srnećoj divljači te divljim svinjama, dok je u jednom slučaju na kolnik istrčao i jarac. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području Matulja, otoka Krka i Malog Lošinja, Čavli, Drenove i Vrbovskog. Divljač je naletjela na osobna vozila, kojima su upravljali hrvatski i strani državljani. U spomenutim prometnim nesrećama nije bilo ozlijeđenih osoba. Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 60.500 kuna.

U cilju sprječavanja ovakvih događaja, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...