Početna - AUTOMOTO - Vozački poskupio, autoškole nezadovoljne novim Zakonom

Vozački poskupio, autoškole nezadovoljne novim Zakonom

Stupanjem na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, najavljivano je i sniženje cijena, ali dogodilo se upravo suprotno. Cijene se podižu, a autoškole smatraju kako Zakon neće donijeti ništa dobro, ali i nude rješenja ovog problema na obostranu korist.

Iako se najavljivalo kako će liberalizacijom, odnosno ukidanjem minimalne propisane cijene nastavnog sata, autoškole pojeftiniti, one su zapravo poskupjele. Tako su na području Dalmacije autoškole skuplje za deset posto, a cijene se polako podižu i u ostalim dijelovima Hrvatske. Budući će vozači za polaganje vozačkog ispita morati izdvojiti oko 8 tisuća kuna.

Početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je donio mnoge promjene, a glavna od njih ukidanje je minimalne cijene polaganja vozačkog ispita i ograničenog broja autoškola na jednom području. Od sada autoškole same mogu izraditi cjenike i dogovarati cijenu osposobljavanja sklapanjem ugovora s kandidatima. Zbog navedenoga su mnogi pozdravljali promjene jer su se nadali pojeftinjenju.

Autoškole su iskazale veliko nezadovoljstvo novim promjena i dopunama Zakona jer smatraju kako neće donijeti ništa dobro. Broj autoškola će se povećati, a kvaliteta drastično smanjiti.

Ovaj Zakon će donijeti nelojalnu konkurenciju jer ne poslujemo svi pod istim uvjetima, a broj autoškola će se, po nama,  abnormalno povećati, a kvaliteta osposobljavanja padati. Također, nije se uvažavala struka jer su Zakon donijeli oni koji nisu stručni, odnosno malo znaju o edukaciji. – objašnjava Nikola Vidaković, predsjednik Udruge Hrvatske Autoškole.

Vidaković dodaje kako u ovim uvjetima cijene autoškola sigurno neće padati jer su i postojeće na granici rentabilnosti.

One koji i snize cijenu autoškola bilo bi poželjno kontrolirati jer sam siguran da ne daju propisane programe već obmanjuju javnost jer sigurno neće davati sve sate, a o kvaliteti osposobljavanja ne treba niti pričati. – naglasio je.

Da su cijene niske slažu se i iz Udruženja autoškola pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te ističu kako nije ništa iznenađujuće što se cijene povećavaju, a ne smanjuju.

Ako usporedite našu cijenu autoškole s cijenama sata rada u drugim strukama, primjećuje se da nam je cijena niska. U tu cijenu potrebno je ukalkulirati troškove rada licenciranog stručnog voditelja, licenciranog predavača, licenciranog instruktora vožnje, učionice i uredskog prostora, prometnog vježbališta, vozila one kategorije za koju se obavlja osposobljavanje i njegovog održavanja, goriva, administracije i knjigovodstva, režijske troškove, sredstva za razvoj i marketing, a troškovi poslovanja se iz godine u godinu povećavaju. Cijena goriva danas i prije deset godina porasla je 46%, a cijena usluge autoškole je ostala ista. – objašnjava Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola HGK.

Također ističe kako će doći do povećanja broja autoškola što će rezultirati manjim brojem kandidata po pojedinoj autoškoli, a samim time i manjim prihodima.

Čak i u situaciji da se troškovi ne povećavaju, zbog manjeg broja kandidata u pojedinim autoškolama očekuje se i manji prihod te je upitno pokriće troškova i održavanje kvalitete usluge. Zbog svega navedenog realno je očekivati povećanje cijena. Međutim bez obzira na to svaki poslovni subjekt, odnosno autoškola, slobodna je sama odlučiti o cijeni svoje usluge, a na kandidatima je da se odluče koju autoškolu će izabrati. – navodi Ožegović.

Smatraju kako povećanje cijena neće utjecati na buduće kandidate.

Ne mislimo da će se smanjiti broj kandidata. Oni koji namjeravaju polagati vozački ispit moraju proći propisanu obuku. Tek će se vidjeti kako će se tržište ponašati, kako u pogledu broja autoškola tako i po pitanju cijena osposobljavanja. Vjerujemo da će slobodno tržište djelovati na formiranje cijena i u pravilu se ne bi trebale očekivati nikakve drastične promjene. – iznosi Ožegović.

Predsjednik HAŠ-a smatra kako cijena može biti niža jer trenutni program koji autoškola treba dati kandidatu je 30 n/s PPSP i 35 n/s UV + 1 n/s osiguranja vozila za ispit. Za rješenje problema predlaže vraćanje autoškola u obrazovnu djelatnost te oslobađanje plaćanja PDV-a ili njegovim smanjenjem jer, kako kaže Vidaković, nema nikakve koristi od toga što tristotinjak škola plaća PDV.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Podjela kompostera u Komunalcu u Jurdanima

Komposteri zapremnine 400 litara koji biljni otpad mogu pretvoriti u koristan materijal za vrtove dobivaju svoje vlasnike. Na prostoru Komunalca ...