Početna - AUTOMOTO - Vrhunac turističke sezone: Očekuje se pojačan promet
pojačan promet
web

Vrhunac turističke sezone: Očekuje se pojačan promet

Turistička je sezona, pa po prometnim arterijama Hrvatske krstare suvremeni nomadi. A više od 90 posto njih dolazi i putuje automobilima, kombi i kamp-vozilima, autobusima i motociklima. Riječju, dolaze našim cestama, na kojima nas, posebice vikendom, očekuju, kao i prošlih godina, gust promet i gužve.

Na graničnim prijelazima bit će protočnije pa i glavnim cestovnim pravcima – u smjeru obale i unutrašnjosti. Uoči sezone uređene su neke dionice državnih cesta, primjerice D50, Gornja Ploča-Gračac, ali niti to nije dovoljno da se, u pojedinim danima, ubrza promet. Zbog radova, dijelom ili tijekom sezone zatvorena je državna cesta D1 između Udbine i Gračaca. Obilazak je preko Gornja Ploče. Na D8, Jadranskoj magistrali, obimni su radovi kroz Novi Vinodolski.

Petkom (u popodnevnim) i subotom (u ranim i prijepodnevnim satima) očekuje se pojačan, ali nešto brži no lani, ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, odnosno s BiH na GP Metković, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, te prema Srbiji na GP Bajakovo.

Brojnost vozila s granica se odrazit će se i na gustoću prometa na autocestama. Posebice, pak, na dionicama A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo (moguć gust na naplatama Lučko, Karlovac i Vrgorac i, posebice, Zagvozdu (u smjeru tunela sveti Ilija), na dijelu državne ceste Meja-Križišće, na A6, Bosiljevo-Rijeka,te na Ivanjoj Reci, na A3, Bregana-Slavonski Brod-Lipovac- Kao i na riječkoj odnosno zagrebačkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Karlovac-Grabovac) i D8, Jadranska magistrala (posebice na prilazima turističkim mjestima) kao i trajektnim lukama Jablanac i Prizna i Stinica, te Brestova i Valbiska, odnosno Zadar i Split.

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)… pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Za povratka s vikend-lokacija i iz turističkih mjesta, gust promet je subotom (tijekom dana) i nedjeljom poslijepodne, na dionicama cesta što vode u smjeru sjevera i zapada. Posebice na prilazima Zagreba, kao središnjeg prometnog raskrižja, Stoga, valja (četiri km prije južnog ulaza u Zagreb) koristiti naplatu Demerje (za ENC i SMART te bankovne kartice) jer olakšava prolaz pokraj deset naplatnih kućica Lučko.

Za vikend se očekuje gužva i u otočnim trajektnim pristaništima i na otočnoj strani Krčkoga mosta te Istarskom ipsilonu (od viadukta Mirna u smjeru Buja i Kaštela) a isti tako i na izlasku na Bregani, Maclju, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, te Metkoviću, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Vozite pozorno, odmorni i s tehnički ispravnim vozilom!

Izvor: hak.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...