Početna - IZDVOJENO - VRSNI RIJEČKI GLAZBENICI PETAR KOVAČIĆ I FILIP FAK: „1 VIOLONČELO I 1 GLASOVIR“ U MRAMORNOJ DVORANI
IMG_4443

VRSNI RIJEČKI GLAZBENICI PETAR KOVAČIĆ I FILIP FAK: „1 VIOLONČELO I 1 GLASOVIR“ U MRAMORNOJ DVORANI

„1 violončelo i 1 glasovir“  naziv je trećeg koncerta u okviru Komornih koncerata u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca koji će se održati u utorak, 24. studenog 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeja Hrvatskog primorja. A na violočelu i glasoviru nastupit će dvojica poznatih, vrsnih riječkih glazbenika Petar Kovačić i Filip Fak, dobitnici brojnih domaćih nagrada i priznanja, izvodeći djela glasovitih skladatelja Beethovena, Brahmsa, Schumana, Piazzole i Rossinija.

Prvi dio večeri rezerviran je za 12 varijacija na Händelovu  temu iz oratorija „Judas Maccabeus“ za klavir i violončelo u G-duru WoO 45 Ludwiga van Beethovena i trostavačna Sonatu za violončelo i klavir u e-molu Johannesa Brahmsa.

U drugom dijelu koncerta izvodit će se djelo „Fantasiestücke“ za violončelo i klavir Roberta Schumanna, „Len gran tango“ za violončelo i klavir Astora Piazzollija i „Une larme“ tema s varijacijama za violončelo i klavir Gioachino Rossinija.

Petar Kovačić rođen je 1980. godine u Rijeci, gdje završava violončelo u srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, u klasi prof. Janka Šepića. Od 1998. studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. N. Ruževića, a potom A. Petrača, u čijoj klasi i diplomira 2001. godine s odličnim uspjehom. Tijekom studija pohađao je trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom violončelista Maria Brunella. Godine 2001. upisuje Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka),  gdje nastavlja studij violončela u klasi prof. Gustava Riviniusa. Godine 2003. diplomira s najvišim ocjenama te upisuje poslijediplomski studij, također u klasi prof. G. Riviniusa koji s posebnom zahvalom završava 2005. godine.

Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1996. i 1998. godine, te prve nagrade na natjecanju „Alpe Adria“ 1999. u Goriziji (Italija). Godine 2000. osvojio je prvomjesto na „Natjecanju riječkih glazbenika”. U akademskoj godini 2000./2001. dobio je Dekanovu nagradu, a 2003.g. osvojio je drugu nagradu na međunarodnom natjecanju „Walter Gieseking u Saarbrückenu (Njemačka). Od 2003. djeluje u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka kao solo čelist orkestra riječke Opere, a 2013. i 2014. bio je čelist Katarske filharmonije.

S Renatom Penezić (flauta) i Zarijom Alajbeg Galuf (klavir) čini Trio Osor s kojim redovito nastupa.Kao solist nastupio je sa Simfonijskim orkestrom Opere HNKIvana  pl.Zajca, Riječkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Slovenskom filharmonijom.

Pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr. Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela – 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.

Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima. Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...